Política

ERC vol saber per què no pot preguntar al Congrés quines són les despeses de la casa reial

La mesa del Congrés ha desestimat les interpel·lacions d'Esquerra sobre la quantitat de diners que es gasta el cap de l'Estat

El grup d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) demanarà un informe als serveis jurídics del Congrés perquè expliqui en detall per què no pot preguntar sobre les despeses de la Casa Reial.

Segons fonts d'aquesta formació, la sol·licitud es produeix després que la mesa de la cambra baixa rebutgés dimarts 17 d'abril tramitar totes les iniciatives parlamentàries que havien presentat per fiscalitzar els comptes de la família reial.

La mesa del Congrés ha comunicat a ERC que no procedeix l'admissió a tràmit de la seva proposició no de llei sobre la transparència de les finances de la casa reial perquè l'article 56.3 de la Constitució assenyala que "la persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat".

En el mateix escrit, l'òrgan rector de la cambra baixa recorda que l'article 65.1 de la Constitució estableix que el rei "rep dels pressupostos de l'Estat una quantitat global per al sosteniment de la família i de la casa, i la gestiona lliurement".

La proposició d'ERC ha comptat amb l'oposició dels representants del PSOE, PP i CiU a la mesa i només ha rebut el suport d'IU-ICV. Per al portaveu dels republicans al Congrés i autor de les iniciatives, Joan Tardà, aquesta decisió és un "sabotatge a la intel·ligència".

Amb tot, Esquerra no pensa desistir i té previst tornar a registrar la majoria de les preguntes relacionades amb els sous i el patrimoni del cap de l'Estat, ja que entenen que és "normal" que els seus comptes puguin estar sotmesos a control.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona