Política

Rússia llança l’assalt sobre Kíev amb un atac a la torre de televisió

BRUTALITAT ·

Els russos demanen el desallotjament d’alguns barris abans de bombardejar la capital ucraïnesa

Un míssil impacta a la seu del govern regional de Khàrkiv, la segona localitat del país, on es coordinava la defensa de la ciutat

Rússia va iniciar ahir l’assalt a Kíev amb bombardejos. Va ser un atac molt dur a la capital, que tenia com a objectiu destruir els centres tecnològics dels serveis de seguretat i altres punts estratègics.

Mentrestant, un desplegament de vehicles militars russos, que ocupava 60 quilòmetres de llargada, s’apropava a la frontera d’Ucraïna per participar en el dispositiu per aconseguir el control de la capital, un objectiu que en sis dies de guerra el Kremlin no ha assolit.

El Ministeri de Defensa rus va alertar la població de Kíev, en un comunicat, que desallotgés alguns barris. Després de la represa dels bombardejos, van tornar a sonar les sirenes i un míssil va destruir una antena de televisió al bell mig de la ciutat.

El resultat, cinc víctimes mortals i cinc persones més van quedar ferides. La clau des de l’inici del conflicte és que els russos no aconsegueixin el control dels edificis institucionals i, per aquest motiu, ahir, quan la capital es veia més assetjada que mai, el president del país, Volodímir Zelenski, va dir que “la defensa de la capital és la màxima prioritat”.

“Reseu per mi”, deia Tatiana Melendes, una pensionista de 66 anys resident a la capital, en una conversa amb aquest diari mentre veia la brutalitat dels atacs. “La meva filla, que ha fugit del país, em diu que marxi de Kíev, com si fos tan fàcil, a la meva edat! Estic nerviosa i cansada”, es lamentava.

Ciutadans de Kíev narraven telefònicament a aquest diari que, fins a la tarda, el dia havia transcorregut amb certa calma, tenint en compte que estan enmig d’un conflicte armat, i n’hi havia que en els darrers dies no havien sortit a comprar.

“Hi ha massa incertesa sobre el que pot passar, així que estalvio tot el que puc”, explicava ahir a El Punt Avui Marina G., una jove de la ciutat que no vol donar el seu cognom i que, juntament amb la seva filla petita, es refugia des de l’inici de les hostilitats al seu pis.

L’altra localitat que va patir especialment l’artilleria russa va ser Khàrkiv, la segona ciutat més gran d’Ucraïna, on ahir un míssil rus va impactar contra la seu del govern regional, on hi havia representants polítics i militars coordinant la defensa de la ciutat. L’explosió va provocar set morts i desenes de ferits.

El Ministeri de l’Interior de Rússia va reconèixer que l’objectiu era matar el governador i la resta de la cúpula política de la regió. Valeri Olerif, un exfuncionari de l’ambaixada d’Ucraïna a l’Argentina que viu a Khàrkiv, expressava la seva preocupació per la dura situació en què es trobava ahir la ciutat.

“El bombardeig ha estat molt gran”, assegurava a aquest diari mentre les tropes russes anaven encerclant cada cop més aquesta urbs, situada al nord-est del país. Olerif es refugia els darrers dies al soterrani d’una casa privada i assegura que algunes estacions de tren subterrànies, que alberguen ciutadans que volen estar a recer de les bombes, són plenes.

I, enmig del conflicte, la diplomàcia s’intenta obrir camí. El ministre d’Afers Estrangers d’Ucraïna, Dmitro Kuleba, es va mostrar disposat a continuar negociant amb Rússia si la Xina s’erigeix com a país mediador. El seu homòleg xinès, Wang Yi, va animar Kíev a continuar negociant tot deplorant “els danys a la població civil” ucraïnesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.