El Suprem desestima el recurs per l’escó de Juvillà
La CUP substituirà l’exmembre de la mesa del Parlament per la número 2 de la llista lleidatana, Nogay Ndiaye
El TSJC rebutja el recurs de Sànchez demanant per què se’l va suspendre de sou
El Tribunal Suprem ha desestimat la suspensió cautelar de la retirada de l’escó de Pau Juvillà que li va demanar el Parlament. Com en el cas de l’escó de l’expresident Quim Torra, el Suprem considera que la Junta Electoral Central (JEC) estava legitimada per ordenar la retirada de l’escó un cop condemnat per desobediència si el Parlament decidia no actuar. Juvillà va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a sis mesos d’inhabilitació per no despenjar els llaços grocs en solidaritat amb els presos polítics i els exiliats del despatx de la CUP a la Paeria de Lleida quan era regidor de la ciutat.
Davant la sentència del TSJC, el Suprem considera que el Parlament no té competència exclusiva respecte a la “inelegibilitat sobrevinguda” i que l’administració electoral (JEC) pot actuar en aplicació de la LOREG davant la “inactivitat” de la cambra catalana o per “qualsevol altra raó”.
L’alt tribunal espanyol justifica l’ordre de la JEC de retirar l’escó a Juvillà perquè respon a l’objectiu de fer complir la “prescripció legal examinada” –la sentència d’inhabilitació del TSJC.
De fet, el Suprem afirma que no és l’acord de la JEC el que privava Juvillà del seu escó, sinó la sentència encara no ferma del TSJC. El Parlament va presentar al 28 de gener la petició de mesures cautelars contra l’ordre de la JEC per tal de poder mantenir l’escó del diputat Pau Juvillà, que era també membre de la mesa del Parlament. El Suprem ja va desestimar fa uns dies la petició de mesures cautelars que va fer Juvillà mateix.
El Suprem ha desestimat les mesures cautelars sol·licitades per la cambra i l’afectat, però ara haurà de resoldre en sentència si l’actuació de la JEC va ser ajustada en el cas del diputat lleidatà.
La CUP, per la seva banda, havia avançat que no substituiria l’escó de Juvillà fins que el Suprem no es manifestés sobre les peticions de mesures cautelars. Un cop rebuda la resposta del Suprem, la formació política substituirà en els pròxims dies Juvillà per la número dos de la llista lleidatana en les eleccions al Parlament, Nogay Ndiaye.
El recurs de Sànchez
D’altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va presentar contra el Parlament per conèixer les raons per les quals la cambra va deixar de pagar-li el sou entre el juliol del 2018 i el maig del 2019.
En l’escrit que arribava al Parlament aquest dimecres s’afirma, segons explica Efe, que el cas de Sànchez no correspon al dret administratiu com sí que hi correspondria en cas d’afectació a personal laboral de la cambra. El TSJC considera que en el seu recurs contenciós administratiu Sànchez pretenia la restitució com a diputat autonòmic –Jordi Sànchez havia estat suspès pel Tribunal Suprem en processar-lo per rebel·lió– més enllà de sol·licitar informació a la cambra, si bé optant per la via administrativa “en realitat sembla referir-se a l’abonament de la seva nòmina”.