Política

Sarkozy imposa la seva força per capturar els vots de l'electorat centrista

Els dos finalistes en la cursa per l'Elisi faran un debat televisat el 2 de maig, el primer que es produeix des de l'any 1995

Els dos candidats a la segona volta de les presidencials franceses van seguir ahir incrementant els esforços per seduir l'electorat centrista, que està en situació de decidir el desenllaç d'aquests comicis. A l'espera que el candidat derrotat François Bayrou faci pública aquesta tarda la seva consigna de vot, Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal van aprofundir en les estratègies per obrir-se al 18,64% dels francesos que van votar pel centrista.

Sarkozy es va reunir al migdia amb el primer ministre, Dominique de Villepin, que, després d'una discreció extrema durant la campanya per a la primera volta, va anunciar ahir el seu "compromís ple i sencer" amb el candidat. Per ara, Sarkozy sembla jugar amb la seva posició de força després de l'excel·lent resultat a la primera volta, per sobre de totes les expectatives. "És el fort el que estén la mà al feble", va dir dilluns al vespre a Dijon.

Mentre els seus portaveus electorals afirmaven repetidament que "no hi haurà mercadeig" amb els vots centristes, el principal conseller polític de Sarkozy, l'exministre François Fillon, plantejava un cert xantatge a Bayrou per a les pròximes legislatives, que se celebraran a mitjans de juny. El 2002, la centrista UDF i la conservadora UMP hi van concórrer juntes en una trentena de circumscripcions. "Si fa una crida a no votar ningú, n'extraurem totes les conseqüències per a les legislatives", va dir ahir Fillon, anunciant que en aquest cas investiran candidats a tots els districtes electorals i el pacte es donarà per trencat.

Royal va seguir donant ahir senyals d'obertura al centre polític. Després de proposar un "debat públic" a Bayrou i d'anunciar que li havia deixat un missatge al telèfon mòbil, Royal es va reunir ahir amb l'expresident de la Comissió Europea, Jacques Delors, figura històrica de l'ala centrista del Partit Socialista Francès. En sortir de la reunió, Royal va explicar que Delors li dóna suport en la seva "trajectòria d'obertura". La candidata socialista va anunciar també que Romano Prodi seria el convidat especial del seu míting de divendres a Lió, hores abans que el primer ministre italià desmentís aquesta informació a través del seu portaveu, Silvio Sircana.

D'altra banda, el tradicional debat televisat entre els dos finalistes a les eleccions presidencials se celebrarà finalment el dia 2 de maig. Serà la primera vegada que es produeix des del 1995, ja que el 2002 Jacques Chirac es va negar a debatre amb el rival de la ultradreta, Jean-Marie Le Pen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.