La comissió sobre abusos a l’Església obté la unanimitat
Podem i ERC avalen l’encàrrec a Gabilondo, però donant veu a les víctimes
Calvo rebaixa l’acord
Vox hi vota no
L’acord sovint depèn de qui l’explica i a vegades les explicacions desafien la certesa de si els actors eren a la mateixa reunió, i això va passar ahir entre el PSOE –que per investigar els abusos a l’Església va de bracet amb el PNB i comptant amb la Conferència Episcopal– i Podem, ERC i EH Bildu. “Hem passat del no al sí. Hi haurà una comissió de la veritat”, va solemnitzar el president de Podem, Jaume Asens. “No és cap comissió de la veritat, és la comissió del defensor del poble”, corregia l’ara diputada del PSOE Carmen Calvo. El cert, però, és que Podem, ERC i EH Bildu van votar a favor d’obrir la investigació dels abusos encarregada al defensor Ángel Gabilondo a canvi de donar veu a les víctimes que ho vulguin perquè siguin escoltades a la comissió de Justícia del Congrés. L’aval va ser unànime tret del no de Vox.
Amb 286 vots a favor (del PSOE al PP passant per Podem i ERC) i només 51 en contra i 2 abstencions, el Congrés va donar llum verda a la proposició no de llei que encarrega a Gabilondo –exfrare i exprofessor dels Germans del Sagrat Cor– la missió d’aportar llum sobre l’abús a l’Església. “Un primer pas per intentar reparar el dolor de les víctimes, que no havien estat escoltades fins ara”, lloava el president Pedro Sánchez.
En la justificació del vot a favor, Carolina Telechea (ERC) lloava “l’assoliment d’una comissió de la veritat” en què les víctimes hi podran “tenir veu, exposar-hi el seu relat i el seu dolor i sentir-se reparades”. “Es donarà la paraula a les víctimes, una fita a Espanya”, va dir Bel Pozueta (Bildu). “Hi haurà una autèntica comissió de la veritat, amb poders per obligar l’Església a cooperar si cal”, hi afegia Asens. I tot ho va desmentir Calvo, que no preveu més altaveu a les víctimes que invitar portaveus d’associacions a compartir les mesures de reparació però no a “exposar cadascú el cas”. Tot i així, abans de votar, Aitor Esteban (PNB) no ocultava l’enuig pel fet que el PSOE negociés amb ERC i amb Bildu per la rivalitat pel peix al cove a la basca. La por del PSOE a un atac de gelosia del PNB va portar el grup socialista a instar ERC i Bildu a no fer ostentació d’acords, i ells ho van incomplir.