Política

Borràs admet la violabilitat de la cambra i demana unitat

La presidenta aposta per enfortir el Parlament amb una llei electoral i la reforma del reglament

Confirma que les prejubilacions han tingut un cost de 14 milions i que 55 persones se n’han beneficiat

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, és “més conscient que fa un any de les limitacions i de les complexitats” de la gestió de la cambra, però també “del paper clau que juga en la definició del seu horitzó nacional”, assegurava ahir en la compareixença per fer balanç del primer any al capdavant de la cambra amb un resultat agredolç.

Borràs, d’una banda, va admetre que “no està satisfeta” un cop s’ha demostrat “l’extrema violabilitat” de les institucions catalanes, però també va donar valor a la seva feina al capdavant de la institució, ja fos per mantenir l’escó del diputat de la CUP Pau Juvillà o bé per millorar-ne el funcionament intern, en referència a la polèmica dels triennis i les llicències d’edat que fins l’any passat cobraven els treballadors.

Pel que fa a les prejubilacions, Borràs afirmava que ja es poden considerar eliminats els permisos de què han gaudit fins ara un total de “55 persones amb un cost de 14.399.822 euros des de l’any 2009 fins al 2021”. Queda pendent de tancar la negociació de les 12 llicències que es van concedir abans de la retirada, però que encara no s’han executat. Mentrestant, els serveis jurídics estudien com quedaran les prejubilacions de les persones que actualment les estan gaudint. Les dietes que cobren els diputats continuen sent una batalla oberta i controvertida sense solució a curt termini. Els mateixos parlamentaris continuen negociant un acord pel que fa al cobrament de desplaçaments i la contribució a la Seguretat Social.

Quant al cas Juvillà, Borràs assegurava que “el Parlament ha fet tots els passos possibles per anar més enllà que en el cas precedent en la defensa de la seva sobirania. Però en paràmetres repressius l’Estat també ha anat molt més enllà en la perversió de l’ordenament jurídic”, destacava la presidenta en referència al paper que va tenir en l’anterior legislatura l’expresident Roger Torrent i el llavors secretari general de la cambra, Xavier Muro, en la retirada de l’escó de l’expresident de la Generalitat, Quim Torra, el 2020. És per aquest motiu que la presidenta reiterava la seva confiança en l’actual secretària general, Esther Andreu. I no només pel que fa al cas Juvillà, sinó també per haver afrontat l’encàrrec de posar fi al pagament de triennis i les llicencies d’edat.

Borràs va tornar a responsabilitzar com a únic culpable de la situació la repressió de l’Estat, i per lluitar-hi va fer una crida a la unitat dels 135 diputats. “No s’adonen que la repressió de l’Estat no és contra l’independentisme, sinó contra la democràcia”, lamentava. En aquest sentit, i per enfortir jurídicament el paper del Parlament, la presidenta també apostava per tirar endavant la redacció d’una nova llei electoral amb sindicatura pròpia i la reforma del reglament que ja s’ha posat en marxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.