Política

Maragall va anunciar a Montilla la seva ofensiva a final de febrer

Els dos dirigents van intercanviar punts de vista oposats en un dinar a la Casa dels Canonges

Les declaracions de Pasqual Maragall acusant el president José Luis Rodríguez Zapatero de fer-lo fora a favor de José Montilla com a candidat no van ser improvisades. L’expresident de la Generalitat va anunciar al seu successor, José Montilla, en un dinar que els dos màxims dirigents del PSC van fer el 22 de febrer a la Casa dels Canonges, que tenia intenció d’exposar de manera pública la seva valoració crítica de com havia anat tot el procés.

Durant la cimera, segons fonts coneixedores del contingut, els dos polítics van intercanviar punts de vista oposats i “es van dir el que s’havien de dir” i, en conseqüència, no van arribar a cap acord. Pocs dies després d’aquell dinar, Maragall concedia l’entrevista a la revista L’Avenç, que apareix en el número de maig que surt dilluns a la venda i que ahir l’AVUI ja va avançar. L’entrevista es va fer, doncs, fa un mes i mig, i Maragall va tenir temps de revisar-ne el contingut. Més recents i més improvisades van ser les declaracions al diari italià Europa, que es van fer a peu dret la setmana passada en una trobada del Partit Demòcrata Europeu a Roma.

Tard o d’hora era evident que Maragall atacaria la línia de flotació de Montilla i com aquest va esdevenir president. Que ho hagi fet quan només falten quinze dies per la campanya municipal ha provocat malestar evident a Presidència i al PSC.

La intenció de Montilla i del partit és intentar ajornar la discussió fins després de les municipals per evitar el risc d’obrir una crisi en plena campanya. Per això la consigna de la direcció socialista és evitar la crítica pública a Maragall, més enllà de la defensa de l’Estatut. I de referències a l’acusació que Zapatero va ser qui va fer els canvis al PSC, les mínimes. Fonts socialistes, en canvi, situen l’expresident en una posició aïllada i remarquen que cap membre de l’executiva del PSC va demanar que repetís, i a més asseguren que la reedició del tripartit es va fer en contra de l’opinió de Zapatero.

L’executiva del PSC podria abordar el tema dilluns i pronunciar-se a favor de Montilla. Maragall forma part de l’organisme, però habitualment no hi va i la setmana entrant viatja als EUA.

Mentrestant, el govern de Zapatero ha respost a Maragall amb una barreja de malestar i indiferència. “A bones hores diu que no li agrada el text! Per què no ho deia quan tocava?”, s’exclamaven ahir a la Moncloa, informa Montse Oliva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navàlnaia a la llista de “terroristes”

Barcelona
Estat francès

Un foc afecta l’agulla de la catedral gòtica de Rouen

Barcelona