Política

Brown anuncia la seva candidatura per substituir Blair

Els dos únics aspirants a reptar el ministre han ajornat fins dilluns la decisió sobre qui d'ells es presentarà a les eleccions

El ministre britànic d'Economia, Gordon Brown, ha anunciat avui oficialment la seva candidatura per succeir Tony Blair com a líder del Partit Laborista i primer ministre del Regne Unit. Les seves paraules han estat: “Avui anuncio que sóc candidat a ser líder del Partit Laborista i dirigir un nou govern”.

L'aspirant ha assegurat oferir “noves idees, visió i experiència” per guanyar-se la confiança dels britànics i ha subratllat que convertir-se en primer ministre britànic seria “l'honor més gran” per a ell.

El titular d'Economia, de 56 anys, ha fet pública la decisió poc després que el propi Blair li donés el seu recolzament explícit per reemplaçar-lo al capdavant del govern. Blair va anunciar dijous 10 de maig que el pròxim 27 de juny presentarà la seva dimissió a la reina Isabel II.

I és que, segons expliquen, aquest polític escocès ja va pactar fa temps amb Blair la seva substitució. És un acord que es coneix com el pacte de Granita, pel nom del restaurant del barri londinenc d'Islington, on suposadament es va produir, després de la mort del dirigent laborista John Smith, i estableix que Brown no li disputaria el lideratge a Blair, a canvi que aquest li deixés el control total de la política econòmica.

Brown, casat i pare de dos nens petits, s'ha vanagloriat una vegada i una altra d'haver proporcionat al Regne Unit el seu període d'estabilitat econòmica més gran, amb un creixement constant, baixa inflació i un índex d'atur clarament inferior al què es van trobar els laboristes a l'arribar al poder.

Els dos únics aspirants que s'han atrevit a reptar al ministre d'Economia, dos diputats de la vessant esquerra del laborisme, van ajornar ahir, fins dilluns que ve, la decisió definitiva sobre qui d'ells es presentarà a les eleccions internes del partit. L'executiva laborista es reunirà aquest diumenge per decidir el calendari per a l'elecció del nou cap del partit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.