Política

Fillon es deixa veure com el nou primer ministre francès

Ha estat l'artífex del missatge de ruptura de Sarkozy i ha coordinat el projecte electoral que l'ha portat a l'Elisi

El consell nacional del partit conservador Unió per un Moviment Popular (UMP) es va convertir ahir en espai d'expressió per als futurs components del nou govern francès, que durant aquests dies ultima amb algunes dificultats el president electe, Nicolas Sarkozy. El seu principal conseller polític, François Fillon, va confirmar implícitament que serà designat primer ministre en pronunciar una mena de discurs de política general.

"Tenim el poder de canviar d'època, de tornar a donar sentit a la política, de tombar els tabús que esterilitzen la democràcia francesa", va explicar Fillon, exministre de Treball i d'Educació exclòs de l'executiu el 2005. Des d'aleshores, ha estat el principal artífex del missatge de ruptura de Sarkozy i ha coordinat el projecte electoral que l'ha portat a l'Elisi.

"Farem el que hem dit"

"Hem dit el que farem i ara cal fer el que hem dit", va dir, tot enumerant les reformes que prioritzarà quan arribi al poder: canvis en el codi laboral, en la fiscalitat i en el pla internacional. Fillon es va aturar a l'hora de parlar del control de la immigració i el model d'integració. "La unió de tots sota la bandera tricolor és la nostra proritat", va dir. "No volem que es pugui viure a França sense parlar francès, sense respectar la nostra cultura i els valors pels quals els nostres pares han lluitat, de vegades fins a sacrificar la vida".

Fillon va parlar també "d'engegar una revolució ecològica", tot dirigint-se a l'exprimer ministre, Alain Juppé, i donant a entendre que serà responsable del nou superministeri que reagruparà el desenvolupament sostenible, els transports i l'energia. Ho farà amb títol de viceprimer ministre o ministre d'Estat.

Les intervencions d'altres dirigents van servir per visualitzar la decepció dels exclosos de l'executiu. Un dels principals fidels de Sarkozy, el diputat Patrick Devedjian, va protestar subtilment contra l'obertura a l'esquerra del nou govern, on hi podria haver l'exministre socialista Bernard Kouchner al capdavant d'Exteriors.

Tal com avançava ahir l'AVUI, Sarkozy va deixar la presidència de la UMP a una direcció col·legiada fins al congrés del partit a la tardor. Després, podria ser substituïda per un òrgan col·lectiu que impedeixi l'emergència d'un nou líder que li faci ombra. "El meu deure és deixar-vos. Això em trenca el cor. Ho faig perquè és l'única manera de servir bé França", va dir en un emotiu discurs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.