Política

Sánchez calla sobre el Sàhara tot i el clam a esquerra i dreta

Defuig preguntes pel gir diplomàtic en favor del Marroc i guarda silenci des de divendres

Onze grups exigeixen que comparegui al Congrés

Brussel·les avala el gir, però l’ONU invoca el seu marc

“La política exterior la decideix el president”, emfasitzava ahir el portaveu del PSOE, Felipe Sicilia. A banda que la frase no té empara constitucional –“el govern dirigeix la política interior i exterior”, diu l’article 97 de la carta magna–, quatres dies després de protagonitzar el gir diplomàtic més brusc sobre el Sàhara en favor del Marroc i en contra de les resolucions de les Nacions Unides, el president Pedro Sánchez calla. “Gràcies”, responia ahir quan sentia una pregunta sobre Algèria durant la gira europea en què no accepta preguntes. Si bé la Comissió Europea va beneir ahir un gir de riscos imprevistos –la jugada de segellar la frontera a Ceuta i Melilla ha irritat el gran proveïdor de gas, Algèria, per l’oblit del Sàhara–, el clam és total a esquerra i dreta perquè ell s’expliqui i onze partits exigeixen la compareixença al Congrés perquè no es conformen que sigui el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel Albares, qui doni explicacions sobre un gir que al Sàhara i a Alger és vist com “la segona gran traïció històrica de Madrid” després de l’abandó del territori el 1975 sense fer-hi abans un referèndum d’autodeterminació.

El silenci de 96 hores de Sánchez és més flagrant encara, perquè no va ser ell sinó el rei Mohamed VI qui divendres va desvelar la carta privada enviada pel president espanyol en què es doblega al pla d’autonomia marroquina del 2007 i el considera “la base més seriosa, creïble i realista per a la resolució del contenciós”. La nota del regne alauita va ser el que obligava Albares a improvisar una compareixença a la delegació del govern a Barcelona dues hores més tard que Rabat esbombés la primícia.

El gir de Sánchez rebia ahir la tímida benedicció de Brussel·les. La portaveu d’Exteriors de la UE, Nabila Massrali, aplaudia “normalitzar” la relació Madrid-Rabat, però amb un afegit crític sobre el futur del Sàhara: “La solució ha de ser política, justa, realista, pragmàtica, sostenible en el temps i mútuament acceptada.”

El portaveu de l’ONU, Stéphane Dujarric, però, recorda que el marc de resolució és el de les Nacions Unides. Per Dujarric, la solució al Sàhara inclou el “compromís ple [de les parts] amb el procés polític facilitat per l’ONU” en línia amb la resolució 2062 d’octubre del 2021 en què “es preveu la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental”.

De París a Ceuta i Melilla

El fet de ser ara lluny de Madrid –la gira europea prèvia al Consell Europeu dels dies 24 i 25 el portava ahir a París amb el president francès Emmanuel Macron, i el primer ministre belga, Alexander de Croo, i demà visita Ceuta i Melilla deu mesos després de l’última estada– és l’únic que evita a Sánchez escoltar en viu l’enuig del soci de coalició, l’esquerra i el PP. La vicepresidenta Yolanda Díaz nega que Podem incompleixi l’acord de coalició i eleva el to contra el president per no ser consultada. “Qui està incomplint el mandat és el president del govern. Soc molt respectuosa amb les competències, però som una coalició i els grans assumptes de fons es dialoguen”, va etzibar. “Hem de complir les resolucions de les Nacions Unides i el PSOE se n’està desmarcant”, va reblar Díaz avisant que Podem no trencarà el govern pel Sàhara. Que l’afer remou les consciències de l’esquerra, Díaz ho sap: “Tinc una conversa pendent amb el president.”

“Traïció al Sàhara”

Al registre del Congrés, onze partits –ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, Més País, Compromís, el BNG, Nova Canàries i Coalició Canària– van formalitzar la petició de compareixença perquè sigui Sánchez en el ple i no Albares en comissió qui doni explicacions de l’abrupte gir diplomàtic que desafia les Nacions Unides. És una traïció al Sàhara”, denuncia el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián. Sánchez, però, es manté ara per ara de perfil i deixa tota la veu a Albares, que ahir es reunia amb l’enviat de l’ONU Steffan de Mistura i que compareixerà al Congrés aquesta setmana. “Algèria és un soci sòlid, estratègic, prioritari i fiable per a Espanya, també com a subministrador de gas”, va defensar ahir el cap de la diplomàcia espanyola a falta de la veu presidencial. El futur president del PP, Alberto Núñez Feijóo, també elevava el to acusant Sánchez de governar com un “dèspota” per “haver trencat el consens de política exterior construït a Espanya els últims 40 anys”.

Algèria és un soci sòlid, estratègic, prioritari i fiable. I com a subministrador de gas, també
José Manuel Albares
ministre d’afers estrangers

LES FRASES

Qui està incomplint és el president, som una coalició i els grans assumptes de fons es dialoguen
Yolanda Díaz
vicepresidenta segona
Trenca el consens de política exterior construït els últims 40 anys. Sánchez governa com un dèspota
Alberto Núñez Feijóo
futur president del PP
La solució ha de ser política, justa, realista, pragmàtica, sostenible en el temps i de mútua acceptació
Nabila Massrali
portaveu d’exteriors de la ue


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.