Política

Aragonès veu “immoral” que s’hagi qüestionat la lluita contra la corrupció pels canvis a la cúpula dels Mossos

El president de la Generalitat nega una “purga”: “No ho puc acceptar”

Les explicacions no convencen l’oposició

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, veu “immoral” que s’hagi posat en entredit la lluita contra la corrupció del Govern arran dels canvis a la cúpula dels Mossos. En la seva compareixença al ple del Parlament recollida per l’ACN, Aragonès ha garantit que en cap moment el Govern ni el conseller d’Interior interferiran en investigacions i ha insistit que posar-ho en dubte és un “atac infundat”. D’altra banda, s’ha mostrat contundent en dir que no pot acceptar que hi hagi partits que acusin el Govern de fer una “purga” a la cúpula de la policia catalana. El president de la Generalitat ho ha atribuït a “acusacions partidistes” que tenen per objectiu “degradar” el conseller Joan Ignasi Elena.

Aragonès ha defensat la potestat del conseller Elena de fer els canvis que consideri necessaris i ha afegit que entén que hi hagi partits que qüestionin els canvis o el moment de fer-los. “Però el que no puc acceptar ni entendre és sentir dir que amb els canvis s’han produït degradacions, purgues i depuracions”, ha afirmat. Es tracta, segons el president, de declaracions “desafortunades” que només obeeixen al “pim pam pum polític”.

“El perjudicat d’aquest tipus de qualificacions com purga i depuració no és el Departament d’Interior sinó els Mossos”, ha dit per després titllar de “temerari” que s’ataqui la policia amb acusacions “infundades i injustes”.

Aragonès ha manifestat el “màxim compromís” en la lluita contra la corrupció i ha recordat que els Mossos han investigat diversos casos relacionats amb la corrupció com el cas Mercuri, el cas Pallerols o la trama del 3%. “No tots utilitzem la policia amb finalitats polítiques com un ministre del govern espanyol que, des del seu despatx, intoxicava utilitzant la policia espanyola”, ha dit. I ha posat com a exemple del compromís del Govern que es doblaran els agents destinats a la lluita contra la corrupció. Diversos grups parlamentaris han atribuït el relleu del cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal, Toni Rodríguez, al fet que s’estiguessin investigant casos que afecten la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l’exconseller d’Interior Miquel Buch.

D’altra banda, el cap de l’executiu ha dit que la renovació de la cúpula dels Mossos no ha estat improvisat sinó que respon a la voluntat d’obrir una “nova etapa”. L’objectiu, segons ha detallat, és fer “una policia més propera a la gent, més social, més feminitzada i que s’assembli més a la societat, així com impulsar un relleu generacional”. I ha assenyalat que s’ha passat d’un 11% a un 25% de dones als llocs de comandaments.

Oposició

Les explicacions del president de la Generalitat, Pere Aragonès, sobre els canvis a la cúpula dels Mossos d’Esquadra no han convençut l’oposició, i han seguit denunciant que tenen motivacions polítiques i que són una “purga”. En una compareixença al ple del Parlament Aragonès ha negat ho ha negat i ha qualificat “d’immoral” que es qüestioni la lluita contra la corrupció al cos. El cap de l’oposició, Salvador Illa, ha insistit que els canvis sí que són una “purga” perquè són “inexplicables” i ha subratllat que els “preocupa molt el que s’ha fet i com s’ha fet”. Per la seva banda, des dels comuns han criticat “la degradació” de l’excap de l’àrea d’investigació criminal.

Per la seva banda, el diputat d’En Comú Podem, David Cid, ha criticat que ERC i JxCat “es barallen per tot, fins i tot pel vol d’una mosca”, i que en les polítiques de seguretat ha passat el mateix. Cid ha defensat que el Govern “té dret a fer canvis” a la cúpula dels Mossos, “el problema és com i per què” ho fan. Els comuns no entenen la destitució de l’intendent Toni Rodríguez com a cap d’investigació dels Mossos. Va ser traslladat a cap de la comissaria de Rubí. “Si no és una degradació, s’hi assembla molt perquè el salt és quàntic”, ha apuntat. El diputat dels comuns també ha subratllat que el Govern diu que no té cap problema en explicar-se però que no ho hagi fet fins tres mesos després dels canvis al cos policial.

Des de Vox també s’ha criticat l’actuació del Govern. El president de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha acusat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, d’”instrumentalitzar” els Mossos d’Esquadra i ha titllat d’”immoral” el seu comportament. Garriga ha afirmat que Aragonès ha “jugat a destituir i posar als seus afins” en el cos policial i que es tracta d’un “nou moviment del separatisme per controlar totes les institucions de Catalunya”.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, ha afirmat que el Govern vol “controlar políticament” els Mossos. El líder de la formació liberal ha assegurat que sí que hi ha hagut situacions de “degradació, purga i venjança” al cos policial. Així mateix, Carrizosa ha remarcat que els “separatistes” tenen “favoritisme” per part dels Mossos, i ha posat com a exemple els talls de la Meridiana. Cs manté la seva petició de crear una comissió d’investigació al Parlament sobre la “purga” a la policia catalana.

Des del PP català, el diputat Alejandro Fernández ha lamentat la “depuració” que s’ha fet als Mossos d’Esquadra. Fernández ha atribuït a Aragonès la responsabilitat de tot plegat. “És l’encobridor d’un nyap”, ha subratllat. Així mateix, el diputat dels populars ha assegurat que és “indecent” explicar els canvis “amb el fals vernís del feminisme”.

Per la seva banda, el diputat de la CUP-NCG Xavi Pellicer ha remarcat que als cupaires no els importa tant “el qui” com “el què”. “El ‘qui’ ha de servir per donar la volta com un mitjó i reestructurar els Mossos”, ha dit Pellicer, que ha remarcat que “si el ‘qui’ serveix per avançar” en qüestions de model el Govern tindrà el suport cupaire.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Kamala Harris rescata Biden per a la seva campanya presidencial

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Arrenquen les converses de Doha sense perspectiva d’un acord immediat

BARCELONA
ÀSIA

Corea del Sud proposa obrir un diàleg amb el Nord per abordar “tots els afers”

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Ucraïna crea la seva primera comandància militar en territori rus

BARCELONA
GUERRA A GAZA

L’ONU urgeix Israel a posar fi a les violacions de drets humans a la Franja

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Rússia: pena de 12 anys per a una russo-americana que va donar 47 euros a Ucraïna

BARCELONA

Els comuns avisen el PSC que no busqui acords amb Junts

barcelona
GUERRA A EUROPA

Londres reconeix el dret d’Ucraïna a usar armes britàniques contra Rússia

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

L’expresident argentí Fernández, imputat per violència conjugal

BARCELONA