Política

Sánchez defensa el canvi de posició sobre el Sàhara

El president espanyol diu que l’acord garanteix la “integritat territorial” de l’Estat

Veu Algèria com a soci “estratègic” i es mostra convençut que continuarà essent un “aliat”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres des de Ceuta l’“acord” assolit amb Marroc que passa per un canvi de posició de l’Estat respecte al Sàhara, on ja no defensa la celebració d’un referèndum d’autodeterminació en els termes de la ONU, sinó l’establiment d’una autonomia dins de Marroc. Segons Sánchez, l’acord és una “notícia extraordinària” que normalitza les relacions entre els dos països i que aporta garanties en matèria d’immigració, seguretat, i també pel que fa a la “integritat territorial” dels dos països. Sánchez ha afirmat que malgrat el revés, Algèria continua essent –com Marroc- un soci “estratègic”, i s’ha mostrat convençut que seguirà també com a “aliat” de l’Estat.

El president espanyol ha comparegut acompanyat del president de la ciutat autònoma de Ceuta, Juan Jesús Vivas, per afirmar que per al govern d’Espanya Ceuta és “una política d’Estat” i una ciutat “amb molt de present però sobretot amb més futur”. Ha destacat la col·laboració institucional entre l’Estat i la ciutat autònoma en motiu de la pandèmia i també durant la crisi pel salt de milers d’immigrants al 2021.

També s’ha referit a Marroc com un “soci estratègic i vital” amb qui en els últims 10 mesos hi ha hagut “poca comunicació i una tasca diplomàtica silenciosa”, però “el resultat d’aquestes negociacions és un bon resultat per a Espanya i per a Marroc”. Segons el president espanyol, el govern espanyol sabia des de fa 10 mesos que era “insostenible” tenir les relacions tallades amb el Marroc. “Hi havia un problema que era necessari resoldre”.

En aquest sentit ha afirmat que amb el suport de l’Estat al pla d’autonomia de Marroc per al Sàhara occidental “tanquem una crisi” que es va evidenciar el maig del 2021, però “el més important és que assentem les bases d’una relació molt més sòlida i forta amb el regne de Marroc”.

Fruit d’aquest acord, segons Sánchez, es “consoliden aspectes vinculats a la seguretat, al control migratori, amb els vincles econòmics i comercials” i “lògicament també el respecte mutu a la integritat territorial”. Tot plegat, segons Sánchez, “és una extraordinària notícia per a Espanya i per al Marroc”.

Fruit de l’acord, ha dit, Espanya i el Marroc tindran una relació “molt més forta on es garanteix la integritat territorial de les dues nacions”, i ara és “fonamental” anar normalitzant les relacions econòmiques i comercials, així com la mobilitat entre l’Estat i Marroc. “Crec que s’obre una nova etapa de les relacions amb Marroc molt més sòlides”.

Respecte al canvi de criteri pel que fa al Sàhara Occidental, ha assegurat que el govern espanyol ha seguit la posició que han adoptat països com França i Alemanya, així com la Comissió Europea. “Al final es reconeix que han de ser les parts afectades les que acordin la solució”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia