L’ANC aprova el nou full de ruta que “planteja impulsar” una llista cívica a les eleccions al Parlament
Els socis validen amb un 96% de vots el document que aposta pel vot en blanc o nul si no hi ha llista unitària a Madrid
L’ANC ha aprovat el seu nou full de ruta. Els socis i sòcies de l’entitat han validat amb el 96% dels vots el document que “planteja impulsar” una llista cívica a les eleccions al Parlament. El full de ruta també aposta per proposar una candidatura unitària a les eleccions espanyoles i, si no fos possible, suggereix el vot en blanc o nul. El document de l’ANC critica les formacions independentistes, la Generalitat i el Parlament per “autonomistes”.
La votació del full de ruta, que només ha rebut un 4% de vots en contra, ha comptat amb la participació total de 4.275 sòcies i socis. L’ANC farà públic el seu posicionament polític en un acte el 3 d’abril a Sant Cugat del Vallès, on explicarà el seu paper en el “futur immediat” del procés.
Al full de ruta aprovat s’hi constata la “decepció amb partits i institucions”, a qui s’acusa d’haver-se “diluït en l’autonomisme”. Lamenten que la Generalitat i el Parlament són “institucions captives, sotmeses, amenaçades i desgastades, que ni aprofiten el petit marge de maniobra que els queda per treballar per la independència”. La mateixa crítica fan als alcaldes, a qui acusen de “mirar cap a una altra banda”, en la lògica de partits.
El full de ruta assenyala que cal “un organisme polític” a l’exterior, “que assumeixi la coordinació estratègica del moviment d’alliberament nacional”. Sobre el Consell per la República, aposten per potenciar-ne el paper i la cooperació entre les dues entitats, especialment en el front internacional, així com per incentivar el registre dels socis a l’òrgan.
També carreguen contra els “pactes amb partits espanyolistes” en l’àmbit municipal. En aquest sentit, opten per “pressionar” els partits i obtenir “el compromís, per escrit, que no se’ls regalaran més ajuntaments, consells comarcals o diputacions”.
L’entitat carrega contra les “lluites continuades entre partits” i denuncien que aquestes “provoquen en els votants un sentiment creixent d’enuig, d’impotència i desafecció que causen una inhibició en la participació política”. A més, al document es lamenta que “la gran fita” d’haver assolit el 52% de vots independentistes al 14-F s’ha “malbaratat”.
Al document, l’ANC es compromet a “recuperar plenament” la seva presència a “carrers i places”, després de dos anys de pandèmia, i aposta per “tornar a arrossegar els partits amb un ’crescendo’ de mobilitzacions”. De fet, ja fixa mobilitzacions “massives” per la Diada i pel Primer d’Octubre.
Proposta d’accions: L’1-O, festiu nacional
L’Assemblea, que també demana “preparar un nou embat democràtic de major potència” que el del 2017, fixa la vista en el 2023. Recorda que el maig del 2023 acaba el termini establert en els acords d’investidura per a la taula de diàleg, de la qual pràcticament no en fa cap altra referència en tot el document.
Es proposa fer accions “de menys a més”. En aquest sentit, aposten per celebrar el Primer d’Octubre com el dia de la República Catalana, i assenyalen que treballaran perquè el Govern declari aquesta jornada com a festa nacional. En cas que no es pugui fer, diuen que les territorials han de treballar per aconseguir que, almenys, sigui festa local.
Una altra de les accions és per una estratègia de “vot intel·ligent” de cara als processos electorals que hi ha el 2023. Aquest any que ve se celebraran comicis municipals i espanyols. L’ANC reitera el compromís amb el mandat de l’1-O i insisteix que els càrrecs electes estan obligats a fer efectiu el mandat del poble, i denuncien la política de “rendició nacional” dels qui ocupen les institucions.
L’ANC vol construir i impulsar “sobirania en tots els sectors possibles”. Per això impulsaran una campanya de sobirania energètica i per a la gestió pública de l’aigua. “L’accés a l’aigua és un dret humà escàs que ha de gestionar-se sense ànim de lucre”, raonen.