Política

Òmnium defensa un Estat propi si el TC retalla l’Estatut

Un acte de l'entitat congrega polítics de CiU, PSC, ICV i ERC

L’auditori Winthertur, dret i amb crits d’independència. Així va acabar ahir l’acte Nosaltres decidim. Per dignitat nacional que Òmnium havia convocat en defensa de l’Estatut que ara està recorregut al Tribunal Constitucional. L’objectiu era concretar un posicionament comú davant del que la societat civil qualifica ja sense embuts de crisi de gran envergadura.

Els parlaments, que van anar a càrrec del membre de la junta directiva de l’entitat Isidor Marí i del president, Jordi Porta, van servir per constatar la resistència de l’Estat a acceptar les aspiracions de Catalunya, ara concretades en el text que es va aprovar en referèndum el juny, i a reclamar la unitat de les iniciatives econòmiques, polítiques i culturals en la defensa d’un increment de l’autogovern.

Crítiques a Duran
“La societat catalana necessita aviat i sens falta un Estat inequívocament favorable”, va expressar Marí, que no es va estalviar una crítica directa al secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, a qui va situar entre els “polítics amb vocació de ministre que encara creuen que la fantasia de l’Espanya plural és possible”. Malgrat alguna personalització, la repassada dels directius d’Òmnium a la classe política catalana en general va ser notable. I entre els més de set-cents assistents a l’acte, n’hi havia una bona representació: no hi van faltar els candidats a l’alcaldia de Barcelona Xavier Trias i Jordi Portabella, però també hi van assistir Artur Mas, Joan Ridao, Dolors Camats i Caterina Mieras, entre d’altres. En representació del govern hi va assistir el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras.

Marí va cridar la societat catalana a renovar un projecte d’autoafirmació que inclogui tots els territoris de parla catalana i va ser Jordi Porta qui va apuntar les pistes del que l’entitat pretén que sigui aquesta renovació. Després de fer un recorregut per l’accidentat tràmit estatutari, Porta va denunciar les ingerències competencials del govern central i va demanar “coratge” a l’executiu de Montilla per plantar-s’hi.

Canviar la Constitució
Porta va suggerir que el govern s’afanyi a tramitar les lleis que despleguen l’Estatut abans que el TC n’emeti una sentència desfavorable. Dit això, va apuntar que si la voluntat dels catalans no hi cap a la Constitució, és aquest el text que s’ha de modificar. Dalt d’un escenari en què hi havia els representants territorials de l’entitat, Porta va demanar a les forces polítiques que si hi ha una nova retallada, s’aprovi una moció al Parlament en què es recordi el text del 30 de setembre i quedi clar que “si es tanca el camí cap a un Estat plurilingüe, mai podrem sentir com a nostre aquest Estat”.

Els Segadors havien de posar oficialment el punt final a l’acte, però mentre Porta i Tresserras s’abraçaven, el públic es deixava anar amb proclames sobiranistes, a les quals no tots els representants polítics s’hi van sumar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.