Israel i els seus socis àrabs reforcen l'aliança regional en una històrica cimera
La trobada, que a partir d’ara es convertirà en fòrum permanent, acaba en un clima d’unitat
La històrica Cimera del Néguev, que ha culminat aquest dilluns en l’àrid desert del sud d’Israel i ha congregat a ministres d’Exteriors de quatre països àrabs, representa una nova fita en el vincle de l’Estat jueu amb els seus nous socis regionals i estableix les bases per a una major cooperació enfront de l’Iran.
La imatge de la trobada és la dels caps de la diplomàcia d’Unió dels Emirats Àrabs (EAU), Bahrain, Egipte, el Marroc, els Estats Units i Israel, agafats de la mà en el kibbutz de Boker, en el sud d’Israel. Aquesta foto parla per si mateixa i transmet el missatge d’unitat que ha caracteritzat la cimera, que a partir d’ara es convertirà en un fòrum permanent.
L’esdeveniment va començar diumenge a la nit amb una sèrie de trobades bilaterals i ha continuat aquest dilluns amb una taula rodona amb els sis ministres participants acompanyats per les seves respectives delegacions.
Front comú contra l’Iran
Si bé el contingut d’aquestes converses no ha transcendit, un portaveu d’exteriors ha detallat a Efe que es van centrar en assumptes regionals, l’augment de la cooperació i l’avanç en les negociacions per a reflotar l’acord nuclear amb l’Iran, que preocupa diversos països participants.
Recentment, múltiples analistes han advertit sobre un creixent malestar entre alguns països d’Orient Mitjà i els Estats Units, no sols per les seves diferències entorn de l’acord amb Teheran sinó també pel que Washington veu com una resposta massa tova contra l’ofensiva russa contra Ucraïna.
En aquest context, mitjans locals van anticipar que aquesta cimera serviria per a presentar una estratègia clara davant de l’Iran, una cosa a la qual van fer al·lusió avui diversos dels ministres durant la conferència de premsa que va donar tancament a l’esdeveniment.
Les declaracions dels ministres àrabs han estat menys explícites quant a la formació d’un front comú davant l’Iran, però han destacat la importància d’incrementar la cooperació per a superar obstacles i fer front a amenaces comunes.
A diferència d’instàncies similars en el passat, els discursos d’avui han fet múltiples al·lusions a la necessitat de resoldre el conflicte entre israelians i palestins, una cosa en la qual van posar l’accent principalment el titular d’exteriors egipci, Sameh Sukri, i el del Marroc, Naser Burita.
Tant l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), que governa a Cisjordània ocupada, com el moviment islamista Hamàs, que controla de facto la Franja de Gaza, van expressar el seu rebuig a aquesta cimera, mantenint la mateixa postura que han presentat des de la signatura dels Acords d’Abraham.
“Les reunions de normalització àrabs (amb Israel) sense posar fi a l’ocupació israeliana de Palestina són només una il·lusió, un miratge i una recompensa gratuïta per a Israel”, ha assenyalat avui Mohamed Shtayeh, primer ministre de l’ANP.
L’Iran qualifica de traïdors als països àrabs de la Cimera
L’Iran ha qualificat de traïció i punyalada a Palestina la participació de quatre països àrabs en la “cimera del mal” celebrada a Israel i ha cridat a oposar-se a la que ha qualificat de “conspiració sionista-estatunidenca”. “Qualsevol intent de normalitzar les relacions amb els terroristes sionistes i invasors de Jerusalem és una punyalada a l’esquena de l’oprimit poble palestí”, va dir en un comunicat el portaveu del Ministeri d’Exteriors iranià, Said Jatibzade.
Jatibzade també ha fet una crida als països de la regió a unir-se per a fer front a la “conspiració sionista-estatunidenca”.
“La República Islàmica de l’Iran està disposada a cooperar amb els països de la regió per a contrarestar la conspiració sionista-estatunidenca en la creació de la discòrdia i la propagació de la inestabilitat”, ha dit el portaveu.