Política

Detinguts tres etarres amb 165 quilos d'explosiu a Euskadi Nord

La gendarmeria francesa va interceptar la furgoneta dels activistes quan es dirigia a l'Estat espanyol

La gendarmeria francesa va detenir ahir a la tarda tres presumptes membres alliberats d'ETA a la localitat de Donibane Garazi, a Euskadi Nord, en interceptar la furgoneta que conduïen i que estava carregada amb 165 quilos d'explosius. L'operació va comptar amb la col·laboració de la Guàrdia Civil espanyola.

Els tres etarres transportaven aquesta gran quantitat de material explosiu en una Citroën Berlingo i, segons fonts de la lluita antiterrorista, el vehicle es dirigia cap a territori espanyol per cometre-hi atemptats.

Segons la tipologia d'explosius, els etarres transportaven 140 quilograms de clorat potàssic i 9 de pentrita. També portaven cordó detonant, dos detonadors i material de bricolatge. L'arsenal dels etarres es complementava amb tres pistoles, dues bombones, un fusell d'assalt G-3 i un detector emissor d'ones.

Bombones de gas
L'origen de les investigacions va tenir lloc recentment quan van ser trobades a prop de la frontera de Navarra dues bombones de gas manipulades que els experts policials van pensar que anaven destinades a la comissió d'atemptats.

Ahir mateix al matí es va detectar la presència de la furgoneta per carreteres pròximes a l'Estat espanyol i es va activar un dispositiu conjunt de la Guàrdia Civil i de la policia francesa que va permetre fer les detencions a mitja tarda. Els agents de la gendarmeria francesa van detenir els tres presumptes etarres quan anaven a una cita a prop de Donibane Garazi. A última hora del vespre, la investigació va identificar un dels etarres detinguts com a Ekatiz Agirre Goñi, Ehun, que estaria relacionat amb el comando Donosti.

Un mes del trencament
Aquesta detenció arriba quan encara no fa un mes que, el 5 de juny passat, l'organització terrorista va anunciar definitivament el trencament de la treva i la voluntat de reprendre els atemptats.

La Guàrdia Civil ha avortat els darrers deu dies dos intents per part d'ETA de preparar atemptats a l'Estat espanyol en interceptar el vehicle d'ahir i un altre a prop de la frontera portuguesa el passat 22 de juny.

En aquell cas, la Guàrdia Civil va interceptar a Ayamonte (Huelva) un Ford Focus carregat amb més de 100 kilos d'explosius, temporitzadors, detonadors i material divers per a la fabricació de bombes adossades activades a distància. Els etarres van fugir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona