Política

Bush aconsegueix nou finançament per a l'Iraq sense condicionar-ho a la retirada de tropes

La Cambra ha aprovat assignar 100.000 milions de dòlars per continuar amb la guerra, i duraran fins el setembre

El president dels Estats Units, George W. Bush, s'ha apuntat una nova victòria política a l'aconseguir que el Congrés nord-americà aprovi la concessió de nous fons per a la guerra de l'Iraq sense incloure un calendari per a la retirada de les tropes, tal com van intentar sense èxit els demòcrates. Tot apunta que avui mateix Bush convertirà el projecte legislatiu, tancat de matinada, en llei.

Així, el Senat ha aprovat, amb 80 vots a favor i 14 en contra, assignar 100.000 milions de dòlars per continuar amb la guerra, i la Cambra de Representants ha recollit els vots de 280 legisladors i l'oposició de 142. Segons el Servei d'Investigacions del Congrés, amb aquesta dotació, els Estats Units ha gastat més de 565.000 milions de dòlars en les guerres de l'Iraq i l'Afganistan des del 2001.

Els 100.000 milions de dòlars duraran fins el setembre, moment en el què s'hauria d'assignar una nova partida extraordinària. Aquesta nova assignació estarà condicionada a l'informe sobre la situació que presenti el comandant de les forces armades dels Estats Units a l'Iraq, el general David Petraeus.

L'aprovació del Congrès, però, es va produir després que Bush advertís un cop més que vetaria qualsevol projecte que inclogui terminis per al replegament militar. El passat 1 de maig Bush va rebutjar un projecte aprovat per la majoria demòcrata que establia el replegament militar a l'Iraq a partir de l'1 d'octubre d'aquest any.

No obstant això, aquest triomf podria durar poc donat que els legisladors demòcrates han advertit que insistiran en el replegament militar de l'Iraq, on han mort 3.420 soldats nord-americans.

Una enquesta difosa ahir pel The New York Times i la cadena de televisió CBS indica que un 76% dels nord-americans creu que la guerra ha estat un fracàs i només un 20% assegura que l'últim augment de tropes ha tingut resultats positius.

En aquest context, la presidenta demòcrata de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ha anunciat que presentarà un projecte per derogar l'autorització del Congrés aprovada el 2002 per llançar la guerra de l'Iraq, i que els seu partit utilitzarà la debat de les despeses militars del pròxim any per buscar una fórmula per posar fi a la guerra.

Per al senador demòcrata Christopher Dodd, la decisió del Congrés només retarda en quatre mesos “la decisió que tot coneixem: les tropes de combat seran retirades de l'Iraq”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.