Política

Dirigents de CDC creen una plataforma sobiranista que proposa un govern CiU-ERC

Dirigents de CDC han creat la denominada Plataforma per la Sobirania, que vol aconseguir formar durant el 2008 un govern nacionalista a Catalunya entre CiU i ERC, i enterrar l'actual tripartit. Aquesta proposta aniria acompanyada d'un acostament d'estratègies entre nacionalistes i republicans, amb la creació d'una mesa de treball conjunta per convocar un referèndum d'autodeterminació abans de dues legislatures. En aquest punt, la proposta lliga amb la llançada per Josep-Lluís Carod de fer una consulta l'any 2014, però la plataforma declina pronunciar-s'hi perquè no prioritza una data concreta.

Consellers nacionals
Entre els promotors hi ha el conseller nacional de CDC Víctor Terradellas, i fins a unes 150 persones més, entre les quals una trentena de consellers nacionals més i algun membre de l'executiva, així com algun exconseller. De totes maneres, per ara la plataforma no vol fer públic cap nom, si bé és conegut que diversos membres de l'executiva convergent aposten per la independència, com Antoni Vives i fins i tot Felip Puig. Cap d'ells per ara ha expressat suport a la plataforma, però en canvi sí que aquesta manté contactes amb la JNC.

Una web que porta el nom de Plataformaperlasobirania.cat explica de forma detallada la proposta, i permet adherir-s'hi. Entre les mesures destaca que CiU presenti una moció de censura l'any vinent contra el president José Montilla per formar el nou govern nacionalista, amb el pas dels socialistes a l'oposició. Aquest nou executiu seria per a dues legislatures i hauria d'estar obert "a altres formacions que vulguin un avanç nacional" sobiranista, en una invitació a ICV-EUiA. Seria en aquest cas per formar un tripartit com el del País Basc.

Una altra mesura és que CiU i ERC estudiïn fer un grup parlamentari conjunt a les Corts espanyoles "per influir" sobre el govern central des de fora, i per tant sense "cap hipoteca política" com seria incorporar-se a l'executiu espanyol.

"Vot de la il·lusió"
Víctor Terradellas, que va ser un dels impulsors del no a la Constitució europea, ha precisat a l'AVUI que la plataforma no és cap corrent crític intern de CDC, com podrien ser Reagrupament.cat o Esquerra Independentista en el cas d'ERC. "Nosaltres som una plataforma per recolzar la direcció en la realització d'una proposta seriosa de futur", va afegir.

Segons Terradellas, cal establir ponts entre CiU i ERC per recuperar el "vot de la il·lusió" amb l'horitzó de la sobirania de Catalunya. Els promotors de Plataforma per la Sobirania en faran la presentació oficial abans del pròxim 11 de Setembre. A la plataforma hi ha membres del grup crític de CDC Desfederem-nos, que proposa trencar amb Unió, però no tenen una relació orgànica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.