Política

Erdogan arrasa

Els islamistes moderats del primer ministre milloren resultats i revaliden la seva majoria absoluta

El Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, va aconseguir una victòria aclaparadora en les eleccions legislatives celebrades ahir a Turquia. Amb el 99% dels vots escrutats, els islamistes moderats aconseguien el 47% dels sufragis, 13 punts més que en els anteriors comicis del 2002 i una còmoda majoria absoluta al Parlament d’Ankara, on tindran 341 dels 550 escons.

Amb aquest resultat, Erdogan ha sortit ben parat del pols que va mantenir amb l’oposició laica arran de la temptativa del primer ministre de fer elegir el seu ministre d’Exteriors, Abdullah Gül, president del país. L’oposició ho va impedir, va acusar Erdogan de voler islamitzar el país i el va forçar a convocar eleccions legislatives anticipades.

Les primeres paraules del mandatari, un cop reelegit, van servir per reivindicar-se com a líder de tots els turcs. “Vull adreçar-me als meus ciutadans que no han votat per l’AKP. Estigueu segurs que, amb independència de qui hàgiu votat, sereu respectats. Tenir diferents punts de vista és la riquesa de la democràcia”, va dir pensant en l’electorat secular. “Portarem el nostre Estat democràtic, secular i social al nivell de la civilització contemporània, allà on va apuntar com a objectiu Mustafà Kemal Atatürk”, va proclamar referint-se al pare de la Turquia moderna. El premier també es va referir a la Unió Europea i va assegurar que el seu govern “continuarà la lluita per fer de Turquia un membre de la UE”.

El laicisme a l'oposició
El principal partit de l’oposició serà el laïcista Partit Republicà del Poble (CHP), que, amb un 20,6% dels sufragis i 111 escons, és el gran perdedor de la jornada, malgrat haver comptat amb el suport de l’influent exèrcit. La tercera formació, l’ultranacionalista Partit d’Acció Nacionalista (MHP), ha obtingut el 14,5% dels vots (sis punts més que el 2002) i 71 diputats ja que aquest sí que ha sabut treure profit de la por d’una suposada islamització del país.

Els altres grans triomfadors de la jornada són els candidats prokurds, que s’han presentat com a independents i haurien obtingut més d’una vintena d’escons. Els nous legisladors formaran un grup parlamentari anomenat Partit de la Societat Democràtica (DTP), que treballarà per a “una Turquia democràtica en la qual els kurds puguin expressar-se en llibertat”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán es reuneix amb Zelenski a Kíiv, per primer cop des de la invasió russa

BARCELONA

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA
judicial

Els 46 policies investigats per les càrregues de l’1-O, amnistiats

barcelona
política

Maragall assenyala el director de Comunicació d’ERC

barcelona
ESTATS UNITS

Trump invoca el reconeixement de la immunitat per frenar el cas de l’actriu porno

BARCELONA
judicial

Mas recorre contra la investigació per traïció en el ‘cas Volhov’ i acusa el jutge de “frau processal”

barcelona