Política

Ultimàtum de Hamàs

L’ofensiva de Hamàs sobre les forces de seguretat fidels al president palestí, Mahmud Abbas (Abu Mazen), líder de Fatah, per controlar la franja de Gaza es va endurir ahir. Homes armats del moviment radical islàmic van ocupar diverses casernes dels serveis palestins i van donar un ultimàtum als cossos de seguretat i als membres de Fatah perquè entreguin les armes abans de demà a les 7 de la tarda (les 6 a Catalunya). “Qui s’hi negui serà considerat com un fugitiu”, va assegurar Hamàs.

La situació a Gaza, qualificada per molts dels seus habitants de “guerra civil”, és una “bogeria” i amenaça d’“esfondrar-se”, segons va afirmar Abbas, que va reiterar la crida a la calma. En menys d’una setmana han mort a Gaza 78 persones, segons fonts hospitalàries, i ahir al vespre semblava que el control total de la franja per part de Hamàs era imminent. Fatah només conservava posicions a la ciutat de Gaza.

“Atureu la matança”, cridaven els 1.000 palestins que es van manifestar ahir a Gaza contra la violència. La manifestació va acabar en tragèdia, dues persones van morir per trets i quatre més van resultar ferides.

El braç armat de Hamàs, les Brigades Ezzedin al-Qassam, van ocupar la principal caserna que els serveis de seguretat palestins tenen al nord de Gaza i també van prendre el control de les carreteres de la franja. Unes hores després, un portaveu de Hamàs va oferir un alto el foc a canvi que totes les forces de seguretat palestines passin a dependre del ministeri de l’Interior, que ara encapçala el primer ministre palestí, Ismail Haniyeh, de Hamàs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.