Política

Viratge de Brown

Londres canvia la política de Blair i demana a Washington que deixi anar cinc àrabs tancats a la presó militar que residien al Regne Unit

El govern britànic ha demanat als EUA la llibertat de cinc presoners de Guantánamo, ciutadans residents, amb asil polític o amb permís d’estada al Regne Unit, que són de nacionalitat estrangera. La sol·licitud suposa un canvi de política del primer ministre, Gordon Brown, en relació a la del seu antecessor, Tony Blair.

Fins ara, Londres mantenia que només podia intercedir pels ciutadans de nacionalitat britànica. Les famílies d’alguns dels empresonats han fet campanya perquè el govern britànic intervingués en el cas, però fins ara no havien aconseguit cap resultat positiu.

El govern nord-americà va respondre ahir que estudiarà les sol·licituds de llibertat i manté que els empresonats “són perillosos”. L’advocat dels detinguts, el nord-americà Clive Stafford Smith, va felicitar ahir Brown i va dir que “es nota que hi ha un nou govern” que “està fent el que ha de fer, que és pressionar els nord-americans perquè alliberin” els residents britànics”. Els cinc sospitosos porten cinc anys i mig tancats a Guantánamo detinguts sense càrrecs.

Familiars contents
“Aquests ciutadans no són cap perill per a ningú; n’hi ha dos que són molt joves, i dos més que han tingut fills que no coneixen perquè van néixer mentre els pares ja eren empresonats”, va explicar l’advocat. “He parlat amb alguns dels familiars dels cinc i tant ells com jo estem molt contents tot i que els detinguts encara no són aquí amb nosaltres”, va afegir.

El gener del 2005, nou ciutadans britànics van ser posats en llibertat; en arribar a Londres van ser interrogats per la policia abans de reunir-se amb les seves famílies i iniciar la vida post Guantánamo. Moazzam Begg, un dels expresoners, explica que “el govern britànic s’havia compromès amb ells [els residents al Regne Unit no britànics]”. “Alguns tenen asil polític perquè el règim de Líbia va executar persones properes, d’altres tenen esposes o fills britànics”, va dir.

El govern britànic diu que la voluntat dels EUA de buidar o tancar Guantánamo ha estat la raó inicial per demanar la llibertat d’aquests detinguts. L’ambaixador nord-americà al Regne Unit, Robert Tuttle, assegura que el seu país “no té cap desig de ser l’empresonador del món”. Els cinc detinguts són el libi Omar Deghayes, el saudita Shaker Aamer, el jordà Jamil el-Banna, l’etíop Binyam Mohamed i l’algerià Abdennour Sameur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.