Política

'La marsellesa'... belga?

El futur primer ministre federal, el flamenc Yves Leterme, irrita els valons en confondre l’himne del país amb el francès

Dissabte, 21 de juliol, festa nacional de Bèlgica. Totes les autoritats i líders polítics es concentren en la celebració oficial. Un periodista de la televisió pública francòfona es topa amb Yves Leterme, líder dels democristians flamencs i més que probable futur primer ministre belga, i li pregunta davant la càmera: “Coneix l’himne de Bèlgica?”. Leterme contesta afirmativament amb un mig somriure. “Ens el pot cantar?”, insisteix el periodista. “Sí... mmm... Allons enfants de la patrie, le jour de gloire est arrivé!”.
Davant l’estupefacció del periodista, entona La marsellesa, l’himne francès, en comptes de La Brabançonne, el belga. ¿Ignorància o provocació? Aparentment, Leterme es va equivocar o bé per un lapsus o bé per desconeixement, però l’escena ha encès de nou els ànims dels valons. Sobretot perquè el democristià flamenc es podria convertir d’aquí a menys d’un mes en el primer ministre de tots els belgues.

“Leterme fica la pota”, titulava ahir el diari flamenc De Staandard. “Leterme s’entrebanca com un debutant”, afirmava el francòfon Le Soir. Però Leterme va indignar encara més els valons quan va demostrar la seva ignorància sobre el motiu de la celebració de la festa nacional. El periodista li va preguntar si sabia què es commemorava i ell va respondre que la firma de la Constitució. En realitat, la festa nacional commemora el naixement de l’Estat belga amb el jurament que va fer Leopold I el 21 de juliol del 1831 com a primer rei dels belgues.

Hi ha qui assegura que Leterme té un curiós sentit de l’humor, però els valons no li tenen precisament gaire simpatia al fins ara president del Parlament de Flandes. Els darrers anys ha fet moltes declaracions que els belgues francòfons consideren ofensives. Tampoc hi ajuda el fet que el programa electoral dels democristians en les passades eleccions legislatives tingués com a punt principal la reforma de l’Estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.