Política

Eleccions anticipades a Ucraïna per desactivar la crisi

Pretenen desactivar una greu crisi de poder que ha paralitzat el país durant els ultims dos mesos

El president d'Ucraïna, Víctor Iúsxenko, i el primer ministre, Víctor Ianukóvitx, han acordat que els comicis parlamentaris anticipats se celebrin el pròxim 30 de setembre. Amb aquest gest pretenen desactivar una greu crisi de poder que ha paralitzat el país durant els últims dos mesos.

Després de maratonianes negociacions, enmig de mítings i de moviments de tropes, Iúsxenko i Ianukóvitx han anunciat aquest acord la matinada passada. Amb ells s'han personat el president del Parlament, el socialista Oleksander Moroz, un dels opositors a la celebració de legislatives anticipades que opina que "les eleccions no són la millor manera de resoldre la crisi".

El Partit Socialista va arribar a l'actual legislatura com part de les forces que protegien a Iúsxenko, però poc després va canviar de bàndol i es va sumar a la coalició del Partit de les Regions, de Ianukóvitx, i el Partit Comunista, cosa que en opinió de molts comentaristes podria costar-li la representació en el Parlament.

La data de celebració
Ara mateix el Govern i els seus recursos estan en mans de Ianukóvitx, el que fa témer als partidaris de Iúsxenko que el primer ministre posi la maquinària governamental al servei de la seva campanya.

Segons l'acord aconseguit aquesta matinada, el Parlament es reunirà els pròxims dies 29 i 30 de maig i aprovaran les lleis necessàries per a garantir la transparència de les eleccions anticipades.

En la seva declaració conjunta, Iúsxenko i Ianukóvitx han acordat canviar la composició de la Comissió Electoral Central (CEC) amb la finalitat de garantir unes eleccions que compleixin amb els estàndards europeus. A més, al Govern i a la CEC se'ls ha encomanat elaborar un cens electoral informatitzat, que ajudarà a evitar irregularitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.