L’ona expansiva d’Ucraïna
La invasió russa té efectes globals, des de la geopolítica a l’economia
L’escalada dels preus de l’energia i el perill d’una crisi alimentària són dues conseqüències destacades d’una guerra amb un altíssim cost humà
Com un potent sisme, les ones expansives de la guerra d’Ucraïna ja es perceben arreu del món. A banda del terrible cost humà, des de la geopolítica a l’economia, no hi ha àmbit que no quedi alterat per aquest conflicte regional que ningú va saber preveure en tota la seva intensitat. Les dades les tenim aquí: 52 dies de guerra, milers de morts entre civils i militars i més de quatre milions de refugiats en el que és el desplaçament de població més gran a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial. Les sancions a Moscou han tingut un primer efecte, com és el de disparar els preus de l’energia, de la qual Rússia és una gran exportadora i en la qual té la seva principal font d’ingressos. L’encariment de les primeres matèries ha alimentat encara més l’espiral inflacionista global, iniciada abans de la invasió d’Ucraïna a causa de la ràpida recuperació postpandèmia. L’alça disparada dels preus dels aliments bàsics –Rússia i Ucraïna són líders en producció mundial de blat– ha portat l’ONU a advertir del perill d’una crisi alimentària global.
Les sancions occidentals persegueixen debilitar l’economia russa i deixar-la sense els recursos per finançar la guerra, tot i que, paradoxalment, la UE transfereix a Moscou gairebé 1.000 milions d’euros diaris per pagar les seves importacions d’energia. També es busca l’aïllament internacional amb condemnes o l’exclusió d’organismes com ara el Consell de Drets Humans de l’ONU i el Consell d’Europa. A escala interna, Rússia multiplica els missatges de propaganda per garantir el suport a la guerra –la popularitat de Putin és més alta que mai– mentre reforça la seva relació estratègica amb la Xina, fet que sembla configurar un nou ordre mundial.