Política

Sarkozy anirà al Txad a buscar els francesos que queden detinguts

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha assegurat que tornarà al Txad "a buscar tots els francesos" de l'ONG Arca de Zoé que queden acusats de segrest de menors i estafa per intentar endur-se 103 nens.

"Aniré a buscar-los, hagin fet el que hagin fet", ha afirmat el cap d'Estat a la localitat de Guilvinec (nord-oest), on s'ha reunit amb els pescadors francesos. Sarkozy, que diumenge passat va fer un viatge llampec al Txad i va tornar amb set dels arrestats, ha assenyalat que "el paper del cap de l'Estat és encarregar-se de tots els francesos".

Tres periodistes francesos i quatre hostesses espanyoles van abandonar Txad en l'avió de Sarkozy, que es va reunir a Yamena amb el seu homòleg, Idriss Deby.

Arrestats
Segueixen arrestats a Yamena sis cooperants de l'Arca de Zoé, tres membres de la tripulació de l'avió i un belga, pilot que va ajudar a reunir als nens a Abéché, a l'est del Txad.

En el seu viatge a Yamena de diumenge, Sarkozy es va mostrar partidari que els francesos arrestats siguin jutjats a França, encara que va mostrar el seu respecte per la independència de la justícia txadiana. Un acord judicial bilateral entre França i el Txad signat el 1976 permetria que els detinguts anessin a França.

"Els fets es van cometre al Txad. Per això han de ser jutjats i condemnats aquí. També han de purgar la seva pena al país: que provin les nostres presons. I una vegada que hagin purgat la seva pena, els expulsarem d'una vegada per sempre", va afirmar el ministre en una entrevista que avui publica el diari "Le Parisien".

El PP demana la compareixença de Zapatero
El PP ha demanat aquest dimarts la compareixença al Congrés del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, perquè expliqui a la cambra baixa les gestions de l'estat amb les autoritats del Txad en relació a la situació dels dos catalans i el menorquí que encara es troben retinguts al país centre-africà.

Segons el PP, en aquesta "crisi del Txad", el govern espanyol "ha fet el ridícul" i "els espanyols s'han sentit humiliats", perquè ha hagut de ser el president francès, Nicolas Sarkozi, qui ha aconseguit gestionar amb èxit l'alliberament de les quatre hostesses espanyoles que van arribar diumenge a Torrejón de Ardóz.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.