Política

L'ONU arriba a Rangun

La junta militar de Birmània ha reprimit novament amb duresa les manifestacions prodemocràtiques a Rangun, el mateix dia en què arribava al país l’emissari especial de les Nacions Unides, Ibrahim Gambari, amb l’objectiu de pressionar les autoritats perquè renunciïn a la violència i solucionin pacíficament la crisi política.

Des de Singapur, Gambari ha explicat que la seva missió consisteix a “lliurar un missatge del secretari general [de l’ONU] als líders” birmans. “Espero que la visita sigui molt fructífera, de manera que pugui informar d’avenços en tots els fronts”, ha afegit.

Només aterrar a Rangun, però, Gambari ha estat traslladat ràpidament 400 km al nord, a Naypyidaw, la capital designada per la junta i on té la seu el poder birmà. Els EUA han interpretat aquest fet com un intent del règim dels generals d’apartar l’emissari de l’ONU del principal focus de la protesta (Rangun) i han urgit el govern birmà a permetre l’accés de Gambari als líders opositors, inclosa la premi Nobel de la pau Aung San Suu Kyi, en arrest domiciliari des de fa 12 anys.

Trobada “crucial”
El diari britànic The Times ja ha avançat en la seva edició de dissabte que la junta militar havia prohibit la trobada prevista per entre Gambari i Suu Kyi, fent perillar així la missió de l’enviat de l’ONU, titllada de “crucial” per forçar un canvi de rumb al país.

Després de quatre dies d’intensa repressió de les forces de seguretat contra els manifestants, el balanç de morts s'ha elevat a 16, amb la mort d’un nen abatut per la policia, segons fonts de l’hospital de Kyimyidine, a Rangun. Dos homes han resultat ferits, també, a causa dels trets.

La repressió continuada de l’exèrcit i la policia ha donat els seus fruits. Des de dimecres passat, quan van tenir lloc les primeres càrregues massives de les forces de seguretat, el nombre de participants en les protestes s’ha reduït considerablement, especialment entre els monjos budistes, que van encapçalar la revolta en un primer moment però que s’han convertit en les principals víctimes de la persecució del poder. El dissabte, per exemple, una nova manifestació prop del mercat de Scott, a Rangun, ha congregat 500 persones, lluny dels milers que han sortit al carrer a mitjans d’aquesta setmana.

Centenars d’arrestos
Centenars de persones han estat detingudes a l’antiga capital, mentre alguns manifestants més han desafiat les forces de seguretat al ritme de forts aplaudiments al pont de Pansoedan. L’exèrcit hi ha respòs amb contundència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona