Política

Puigdemont s’enretira i obre el meló de la successió a Junts

El dirigent a l’exili anuncia que no es presentarà a la reelecció a la presidència del partit i convoca el congrés de renovació de la direcció per al 4 de juny

Es concentrarà en el Consell per la República i en la seva defensa

Carles Puigdemont fa un pas al costat. El president de la Generalitat a l’exili va anunciar ahir per carta a la militància de Junts per Catalunya que no es presentarà a la reelecció com a president del partit i va posar data al congrés que obre el meló de la seva successió: el 4 de juny a Argelers (Rosselló). Quan va ser escollit president del Consell per la República, el març passat, ja va deixar entreveure que faria aquest pas, ja que es vol concentrar en la seva tasca al capdavant de la institució republicana, a part de la seva defensa internacional. El gest podria afavorir que en un futur es reformuli el Consell o almenys que ERC i la CUP hi trobin un encaix si és que el consideren despartiditzat.

De la fornada de líders independentistes perseguits per l’1-O ja només quedaran en els seus càrrecs Oriol Junqueras i Marta Rovira, en el lideratge d’ERC, després de l’adeu de Jordi Cuixart a Òmnium. Jordi Sànchez va decidir el mes passat deixar la secretaria general de Junts, però el podria substituir un altre exprès polític, Jordi Turull, excandidat frustrat a la presidència de la Generalitat. La pugna, fins ara soterrada, per liderar Junts està començant a aflorar. Dirigents del partit feien circular ahir un manifest per pressionar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, perquè accepti la presidència de la formació i que Turull, home de partit ja des dels temps de Convergència, assumeixi la secretaria general, dos càrrecs ben diferents, ja que el lloc que ocupa Puigdemont, si no es canvien els estatuts, és gairebé honorífic, mentre que el de Sànchez equival al control de l’aparell, i tant Turull com Borràs aspiren a tenir-ne les regnes. El manifest el signaven Albert Batet, Jaume Giró, Victòria Alsina, Josep Rull, Quim Forn, Damià Calvet –derrotat per Borràs en primàries– o Joan Canadell. Els precandidats a la direcció tenen fins dimarts per fer el pas.

Quan va anunciar que plegaria, Sànchez –que dirigirà la Crida reconvertida en think tank de Junts– va argumentar que ho feia per aplanar el camí a una candidatura de consens. En aquest context, Junts té el repte d’assolir dins de casa la unitat que predica per a l’independentisme.

Sigui com vulgui, el congrés podria donar pistes sobre una altra de les principals incògnites: qui serà el pròxim cap de llista a les eleccions, tenint en compte que Turull continua inhabilitat. En aquest sentit, el futur polític de Borràs és incert no tant per l’ombra d’una eventual suspensió per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, com per una sentència que la inhabilités, encara que podria arribar amb posterioritat als comicis.

A la carta, Puigdemont dona per superada l’etapa fundacional, agraeix la tasca de Sànchez i defensa la necessitat que el partit tingui una nova presidència que participi permanentment de les reunions executives i de les decisions polítiques que prengui. “D’un temps ençà he arribat a la conclusió que al partit li cal una presidència més implicada del que jo no he estat”, reflexiona Puigdemont.

LA FRASE

He arribat a la conclusió que al partit li cal una presidència més implicada del que jo no he estat
Carles Puigdemont
President a l’exili


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Graupera, escollit president d’Alhora

barcelona
estat francès

Màxima expectació per a unes eleccions legislatives històriques

barcelona
guerra a gaza

L’ofensiva israeliana ha deixat almenys 10.000 discapacitats

barcelona
política

L’AMI reclama treballar per la independència “mani qui mani” a la Generalitat

barcelona
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona