Política

El govern amplia amb dos ex alts càrrecs més la llista d’espiats pel Pegasus

Hi afegeix l’exconseller Calvet i la mà dreta del vicepresident, Ivan Monforte, i hi confirma Budó

Puigneró vol una investigació internacional independent

El govern va afegir ahir dos noms més a la llista de 65 independentistes certificada pel laboratori canadenc Citizen Lab que haurien estat infectats amb programari espia. El vicepresident Jordi Puigneró va avançar a Catalunya Ràdio que el seu excap de gabinet a Polítiques Digitals –i actual cap de la seva oficina–, Ivan Monforte, i l’exconseller de Territori i Sostenibilitat i actual president del Port de Barcelona, Damià Calvet, van ser també espiats pel programa Pegasus en una data indeterminada abans de l’estiu del 2020, segons la verificació que n’ha fet l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Puigneró, a més, corroborava un tercer nom que ja era a la llista de Citizen Lab, el de l’exconsellera de la Presidència Meritxell Budó.

La investigació es va iniciar de fet ja l’estiu del 2020, arran que es revelés que el llavors president del Parlament, Roger Torrent, havia estat espiat amb Pegasus. Quan tot just feia pocs mesos que estava en marxa, l’agència va fer una crida a persones de tres departaments (Presidència, Territori i Polítiques Digitals) que voluntàriament vulguessin cedir els seus mòbils per poder comprovar si també havien estat infectats o tenien alguna especial vulnerabilitat. Onze alts càrrecs s’hi van prestar, i si bé en un primer moment no es va poder confirmar cap espionatge, l’aparició de noves eines tecnològiques de llavors ençà i el fet que ara es disposa de molta més informació sobre els “vectors d’atac”, segons Puigneró, fan que ara es pugui confirmar que s’ha trobat el rastre de Pegasus en Calvet, Budó i Monforte. En canvi, a les vuit persones restants –sobretot caps de gabinet i secretaris i directors generals– no s’hi ha trobat res. “Ara continuarem analitzant dispositius de més alts càrrecs de la Generalitat, segur que en sortiran més”, augurava ahir el mateix Puigneró.

El vicepresident, entretant, continua reclamant responsabilitats a l’Estat, i que endegui una investigació dels fets si no vol que l’actual “democràcia defectuosa” –segons la va qualificar The Economist– passi a ser “putrefacta”. Això sí, també admetia que no es refia del tot d’una investigació espanyola perquè “no serà independent”, i ja suggeria que s’obri en paral·lel “una investigació independent i internacional”, més enllà fins i tot de la comissió d’investigació que inicia ara els seus passos al Parlament Europeu sobre l’ús del programa Pegasus en diversos estats de la UE. “Genera poca confiança la investigació del CNI o els aparells de l’Estat quan tenim sospites que sigui el mateix Estat”, aclarien ahir fonts de Vicepresidència, que recordaven que, així com els casos judicials de l’exili han “marcat el pas” a la justícia espanyola, “potser caldrà” mirar de fer el mateix ara. Puigneró, de fet, ja va ser entrevistat pel Washington Post durant la seva visita la setmana passada a Nova York, en què també va poder constatar l’“interès majúscul” que suscitava el cas entre entitats de drets civils i drets digitals.

Aragonès acusa Sánchez de “dinamitar” el diàleg

El president Pere Aragonès va avisar ahir que la gestió que està fent el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, de l’escàndol d’espionatge a independentistes “està dinamitant” la via del diàleg. En la inauguració de les jornades del Cercle d’Economia a Barcelona, el president va fer així una “crida general”, dirigida a Madrid, a propiciar un “punt d’inflexió imprescindible”, a fi de “reconstruir una confiança mínima” amb el govern de l’Estat que permeti “reprendre la negociació amb tota la força”. El president, així, instava un altre cop Sánchez a “aclarir tots els dubtes i sospites” sobre qui va ordenar l’espionatge, amb quina finalitat i qui hi ha tingut accés. “Si es creu el diàleg amb Catalunya”, reptava La Moncloa, ha de depurar i fer assumir les “responsabilitats corresponents” pel Catalangate.

El president, en tot cas, perjurava davant les elits econòmiques que el seu “compromís” amb la negociació és “granític”, però alhora lamentava, des de la “decepció i la preocupació” de qui hi ha apostat, que aquesta “implicació” no és “corresposta” pel govern espanyol. Sánchez i Aragonès coincidiran demà en la clausura de les jornades, si bé en principi no tenen prevista cap reunió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Diputats i senadors de Junts s’autoinculpen d’haver acompanyat Puigdemont

barcelona
ALEMANYA

Tanquen una caserna a Colònia per la sospita d'un sabotatge a la xarxa d'aigua

BARCELONA
estats units

Trump perd el tercer intent d’apartar el jutge del cas de l'actriu porno

barcelona
GUERRA A EUROPA

La fiscalia polonesa presenta càrrecs per espionatge contra González

barcelona
àsia

El Constitucional de Tailàndia destitueix el primer ministre

barcelona
regne unit

Croada contra l’assetjament sexual al transport públic britànic

BARCELONA
Política

Mor José García Rodríguez, exregidor de Vilablareix

estats units

La campanya de Harris compra 90 milions de dòlars més en anuncis

barcelona
GUERRA A EUROPA

Ucraïna assegura que la incursió a Rússia continua guanyant terreny

BARCELONA