Política

Les dues Corees es reacosten

Els presidents es reuniran a finals d’agost per primer cop en set anys

Els presidents de les dues Corees es reuniran del 28 al 30 d’agost a Pyongyang, la capital del nord, per mirar de “contribuir a la pau i la prosperitat”, segons el govern de Seül. Serà la segona vegada des que la península de Corea va quedar dividida, el 1953, que es reuneixen els caps de dos Estats tècnicament encara en guerra. Els seus governs es reuneixen mensualment a nivell ministerial, però aquesta reunió al màxim nivell ha generat de nou optimisme internacional.

El procés de pau i obertura de Corea del Nord al món exterior evoluciona positivament després que la dictadura comunista de Kim Jong-il va desconnectar al juliol el reactor nuclear de Yongbyon, necessari per armar la bomba atòmica que Corea del Nord va demostrar que posseïa la tardor del 2006. El règim d’inspiració estalinista fundat per Kim il-sung, pare de l’actual president, va desenvolupar aquest armament per negociar amb força una futura reunificació amb Corea del Sud.

Corea del Nord va acceptar renunciar a la bomba el febrer passat a canvi d’ajuda humanitària i econòmica i de reconeixement polític. Malgrat les dificultats per aplicar el pacte, les dues Corees havien estat preparant els últims mesos pactes de col·laboració i sobretot l’encontre entre Kim i el seu homòleg sud-coreà, Roh Moo-hyun. L’anunci d’ahir va sorprendre després que l’última setmana es produís a la frontera un tiroteig entre militars.

Roh va dir ahir que s’hauran de centrar a aconseguir “progressos pràctics per a la desnuclearització de la península de Corea, la pau, el control d’armes i la cooperació econòmica”. L’agència oficial nord-coreana va destacar que la visita de tres dies que farà Roh suposa “una nova fase” per acordar la pau i la reunificació sense la tutela dels EUA.

Intenses negociacions
Tots dos Estats coreans mantenen intenses negociacions per al desenvolupament conjunt de diverses zones especials per al comerç internacional. També aquest any van reprendre amb un acte simbòlic la connexió de la línia ferroviària a la frontera.

La cimera de presidents se celebrarà després que Pyongyang va formalitzar una invitació a finals de juliol. L’anterior, que es va fer l’any 2000, va ser una iniciativa de Seül que va deixar resultats positius en matèria de comerç bilateral i el permís nord-coreà per al retrobament de famílies dividides durant dècades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona