Política

UM té la clau de Palma davant la punxada del PP

A Menorca, amb el 16% dels vots escrutats, el PP aconseguia una fita històrica: superar el PSOE

Després de setze anys d'hegemonia del PP a Palma, l'actual alcaldessa, Catalina Cirer, pot haver perdut la capital balear a favor de l'esquerra, que mirarà a partir d'avui de convèncer Unió Mallorquina (UM) i el seu candidat, Miquel Nadal, perquè facin Aina Calvo (PSIB) nova cap del consistori més important de les Illes Balears.

UM, de fet, aconsegueix entrar a l'Ajuntament amb dos regidors. El PP, que en gaudia de 15, en baixa un, mentre que els socialistes pugen fins als 11 -en tenien nou-. El Bloc per Mallorca no ha pogut sumar els tres edils d'Esquerra Unida (EU) i els dos que el Partit dels Socialistes de Mallorca (PSM-EN) tenien en l'ajuntament sortint, i es quedarà amb només dos regidors.

UM ha fet un més que bon paper en aquests comicis i serà la força frontissa a molts municipis, a banda d'haver sortit com a primera força a localitats de pes com Alcúdia o Campos.

Això no obstant, els socialistes són els qui millor actuació han tingut, tot i que no han pujat prou. A l'ascens a Palma cal afegir-hi el manteniment de les alcaldies de Maó i Eivissa. El PP, tanmateix, manté amb certa comoditat les alcaldies de Ciutadella, Calvià i Felanitx, i ho té fàcil per repetir pacte a Llucmajor.

A escala muncipal, el Bloc per Mallorca no ha obtingut els resultats que esperava, així com va reconèixer Eberhard Grosske, el candidat de la unió d'ecosocialistes i nacionalistes a l'alcaldia de Palma.

El PP va ser la llista més votada a Mallorca, però no va aconseguir la majoria absoluta al Consell Insular. El PSIB, amb el 30% dels vots escrutats, arribava als 11 consellers, dos més que el 2003, mentre que el Bloc només n'aconseguia tres. UM mantenia els 3 consellers de fa quatre anys i es torna a presentar com a frontissa.

Les primeres previsions confirmaven que tant Eivissa com Menorca quedaven en mans del PP. Amb el 30% dels vots escrutats, el PP va revalidar la seva majoria absoluta a Eivissa, amb set consellers. Eivissa pel Canvi no va poder superar aquesta xifra i es va quedar amb sis consellers. A Menorca, amb el 16% dels vots escrutats, el PP aconseguia una fita històrica: superar el PSOE. La socialista Joana Maria Barceló només va aconseguir 5 consellers i, el Partit Socialista de Menorca - Entesa Nacionalista, un conseller, circumstància que els impedirà tornar a formar govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.