Política

OTAN

Biden parla amb els líders de Finlàndia i Suècia sobre el seu possible ingrés a l’OTAN

El president nord-americà els ha reiterat el seu suport a la política de portes obertes de l'Aliança

Washington ha demanat més informació per aclarir la postura de Turquia en relació amb les peticions d’adhesió

El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, ha parlat aquest divendres per telèfon amb els líders polítics de Suècia i Finlàndia per deixar clar el seu suport a la política de “portes obertes” de l’OTAN, després dels passos donats per aquests dos països per sol·licitar el seu ingrés a l’Aliança Atlàntica.

Biden ha conversat per telèfon amb la primera ministra sueca, Magdalena Andersson, i el president finlandès, Sauli Niinistö, un dia després que la Casa Blanca indiqués que dona suport a la possibilitat que tots dos països sol·licitin entrar a l’OTAN.

En la trucada a tres bandes, que ha durat uns 40 minuts, Biden “ha subratllat el seu suport a la política de portes obertes de l’OTAN i al dret de Finlàndia i Suècia de decidir el seu propi futur, la seva política exterior i els seus mecanismes de seguretat”, ha indicat la Casa Blanca en un comunicat.

Els tres líders han parlat sobre com “enfortir la seguretat transatlàntica” i com coordinar-se per “fer costat a Ucraïna i al poble ucraïnès afectat per la guerra”, segons afegeix la nota oficial.

Washington va expressar ahir dijous el seu suport a una possible sol·licitud d’entrada a l’OTAN de Finlàndia i Suècia, una perspectiva que també veu amb bons ulls la Unió Europea (UE) però que ha suscitat l’oposició de Turquia, membre de l’Aliança.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha dit aquest divendres que no veu de manera favorable l’entrada de Finlàndia i Suècia a l’OTAN. Edrogan ha basat el seu rebuig en el suposat suport d’aquestes nacions nòrdiques a activistes kurds i a altres persones a les quals Turquia considera “terroristes”.

La diplomàtica encarregada d’Europa al departament d’Estat dels EUA, Karen Donfried, ha dit aquest divendres als mitjans que Washington està demanant més informació que “aclareixi la postura de Turquia”, segons informa el diari The New York Times.

L’assumpte es parlarà aquest cap de setmana a la reunió de ministres d’Exteriors de l’OTAN a Berlín, a la qual assistirà el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, ha afegit Donfried.

L’OTAN considera com un dels seus majors èxits la seva “política de portes obertes”, el fet de no negar la possibilitat que més països vulguin formar part de la protecció que ofereix l’article 5 del Tractat de Washington, que estableix que si un dels aliats és atacat, els altres respondran.

L’article 10 d’aquest document fundacional de l’Aliança estableix que l’adhesió a l’OTAN està oberta a qualsevol “Estat europeu que estigui en condicions de promoure els principis del present Tractat i de contribuir a la seguretat de l’espai de l’Atlàntic Nord”.

La invasió russa d’Ucraïna i les amenaces del Kremlin han provocat un gir en la postura de Finlàndia i Suècia cap a l’OTAN i és probable en els pròxims dies es concretin les seves sol·licituds d’ingrés, després de dècades de “no-alineament” de tots dos països.