Política

Comença a funcionar un segon govern palestí no reconegut per Hamàs

Segons el nou primer ministre palestí, restablir la seguretat "és difícil, però no impossible"

El Govern d'emergència creat pel president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, ha pres avui possessió, tot i l'oposició del ja destituït primer ministre Ismail Haniyeh i del seu partit, el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs). Mentrestant, segueix la confusió tant a Cisjordània com al pas fronterer d'Erez, on centenars de palestins s'amunteguen per a intentar sortir de la franja de Gaza, ara controlada per Hamàs.

Salam Fayad, el nou primer ministre palestí, i onze ministres més han pres avui possessió i han jurat els càrrecs davant el president Abbas i han marcat, com els dos principals objectius del gabinet, aconseguir l'aixecament de l'embargament imposat per la comunitat internacional i la restitució de la seguretat en uns territoris palestins ara dividits després de la presa de la franja de Gasa.

Govern de tots els palestins

Per a Abbas, el nou executiu nomenat per ell després de la dissolució del Govern de coalició presidit per Hamàs, és el Govern de tots els palestins. "Aquest és el nostre Govern, el Govern del poble palestí a Cisjordània i Gaza. El primer objectiu és l'aixecament del setge i la consecució d'una relació única amb totes les nacions", ha afirmat Abbas.

El president, màxim dirigent també del moviment nacionalista Fatah, ha assegurat estar disposat per a aplicar la llei i l'ordre "perquè hi ha una autoritat, una llei i una sola força de seguretat en totes les zones de la nostra pàtria, a Cisjordània i a Gaza".

L'esperança de Fayad

Amb les primeres paraules després de la investidura, Fayad, un respectat economista que farà també de ministre de Finances, ha promès "treballar sistemàticament, amb les mans netes" per a recuperar el control i tornar l'estabilitat a la regió.

A més, Fayad també ha tingut paraules per als palestins residents a Gaza, ara a mans d'Hamàs. "Romandreu dins els nostres cors i sereu els nostres primers objectius. Ni les fosques imatges ni les vergonyes que són alienes a les nostres tradicions ens aturaran", ha declarat. "És l'hora de treballar plegats per Palestina", ha apuntat. Segons Fayad, restablir la seguretat "és difícil, però no impossible".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona