Política

La UE tornarà a donar ajuda financera al govern palestí

La Unió Europea tornarà a donar ajuda financera directa a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) després del nomenament d'un govern en què no està present el moviment islamista Hamàs, segons ha anunciat l'alt representant de la Política Exterior comunitària, Javier Solana.

"Hi haurà relació econòmica directa amb aquest govern. Part [de l'ajuda] anirà directament i una altra part anirà a Gaza, però hem de veure com ho fem", ha declarat Solana abans de la reunió dels ministres d'Exteriors de la UE que s'entrevistaran amb la seva homòloga israeliana, Tzipi Livni.

La comissària de Relacions Exteriors, Benita Ferrero-Waldner, ha assegurat, però, que la Unió Europea no reprendrà l'ajuda directa a l'Autoritat Palestina i al nou Govern d'emergència dirigit per Salam Faiad fins que estiguin en marxa tots els mecanismes de control i transparència necessaris per garantir que no hi hagi un mal ús dels fons comunitaris.

Ferrero-Waldner ha dit que no sap quant de temps caldrà per aconseguir-ho i ha anunciat que s'entrevistarà "com més aviat millor" amb Faiad per abordar la qüestió.

La UE va suspendre l'ajuda financera directa a l'ANP l'abril de 2006 després de l'arribada al govern palestí de Hamàs i va supeditar la seva reanudació, entre d'altres condicions, a que el moviment islamista reconegués l'Estat israelià, cosa que no ha fet fins ara.

Alteració de l'escenari polític
Els esdeveniments dels últims dies han alterat aquest escenari, després de la ruptura del govern d'unitat que integrava Al-Fatah i Hamàs, la violència que s'ha desencadenat a Gaza i el nomenament pel president, Mahmud Abbas, d'un Executiu d'emergència sense els islamistes.

La Unió Europea, ha explicat Solana, tractarà de fer arribar part de la seva ajuda humanitària a Gaza a través dels canals establerts per la comunitat internacional i les Nacions Unides.

Una altra part anirà també a comptes establerts pel nou primer ministre palestí, el moderat Salam Faiad, que ha mantingut relacions amb la UE quan era titular d'Economia en l'executiu d'unitat nacional.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona