Política

Benach demana a Carod i Puigcercós que aparquin la disputa sobre la candidatura a la Generalitat

"Les eleccions catalanes és un tema a llarg termini, i a curt, només cal mirar les generals. Tota la resta sobra"

El president del Parlament i membre de l'executiva d'ERC, Ernest Benach, ha demanat als principals líders del seu partit, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós, que "aparquin" la seva disputa sobre qui dels dos ha d'encapçalar la candidatura a la presidència de la Generalitat el 2010.

En una entrevista a EFE, Benach sosté que "tenint en compte el temps que queda per a les eleccions catalanes", i ja que "falta un any per al pròxim congrés d'ERC, no té sentit parlar" sobre qui pot ser el candidat.

Després d'expressar el seu disgust amb la circumstància que els dos líders s'hagin postulat ja públicament com a candidats, Benach ha volgut donar una "recepta molt clara" per tallar la disputa, "una recepta que crec que és vàlida no només per a ells dos, sinó també per a tot el partit, i és 'callar i treballar'".

Recepta de Benach
"Concentrem-nos en la feina de preparar les pròximes eleccions generals i deixem de banda aquestes polèmiques que, ara mateix, són absolutament artificials", ha subratllat.

El president del Parlament, que ha fet aquestes declaracions en "clau interna" com a membre que és de l'executiva d'ERC, ha recalcat que "les eleccions catalanes és un tema a llarg termini, i a curt, només cal mirar les generals. Tota la resta sobra".

Segons Ernest Benach, el que han de fer a partir d'ara Carod-Rovira i Puigcercós "és no parlar-ne tant, els dos són prou grans com per saber el que s'hi juguen, i tal com es diu a Catalunya, 'tranquil·litat i bons aliments'".

Reagrupament i Esquerra Independentista
Respecte a la reivindicació dels sectors crítics que hi ha dins d'ERC, Reagrupament.Cat i Esquerra Independentista, d'impulsar una nova estratègia i redefinir el pacte de govern de l'Entesa, Benach s'hi ha mostrat contrari.

"Si hi ha un partit que sempre fa molta autocrítica és ERC, i a partir d'aquí tot és millorable, -ha afegit- però allò fonamental és que l'estratègia la marca un congrés, i en el de Lleida es va marcar una, i en el del 2008 es pot decidir una altra, però no cal tenir pressa perquè no serà fins després de les eleccions generals".

"L'estratègia, de tota manera, -ha puntualitzat- no es pot mirar només a partir d'un resultat concret, sinó amb una certa perspectiva, per exemple, des de l'any 1996, que és quan l'actual direcció va assumir el lideratge, fins al final d'aquest cicle que acaba amb les pròximes eleccions generals".

Sobre aquests comicis, Benach ha demanat a tots els dirigents i militants "que facin l'esforç de concentrar-se a les eleccions espanyoles per fer el millor resultat possible".

Encara que admet que a ERC li pot resultar difícil igualar o millorar els resultats del 2004, en els quals va passar de tenir un a vuit diputats al Congrés, Benach ha apuntat que "tots els partits ho tenen difícil, perquè com s'ha vist tots perdem vots, si bé hem d'enfocar-les amb optimisme".

Benach també s'ha referit a la possibilitat, defensada ara per diversos sectors d'Esquerra, que un dels principals líders, Carod-Rovira o Puigcercós, abandoni el govern per dedicar-se únicament al lideratge del partit, en allò que ja es coneix com a "model de direcció a la basca".

"El model basc té un problema -ha afirmat- i és que és basc, i aquí en necessitem un de català i no sé fins a quin punt hem de plantejar-nos fer coses només perquè les fan altres".

"A més, -ha afegit- el model basc és estrictament territorial, en canvi el nostre és territorial i sectorial, hem de renunciar al sectorial? crec que no, siguem seriosos, necessitem un model propi en el qual ens sentim còmodes".

Això no significa, ha matisat Benach, que no es pugui optar per "separar el que és el partit de la presència institucional, i de fet, UDC sempre havia tingut aquest model abans que arribés Josep Antoni Duran i Lleida, i el president del comitè de govern mai estava en l'Executiu, i els consellers no eren diputats".

Segons Benach, "si ERC no pot fer gestos per estar en el govern, malament anem, perquè al marge que hi estiguin un o més dirigents, el partit sempre ha de tenir capacitat per fer els gestos que vulgui fer".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Israel ataca Deir al-Balah, a on va ordenar que anessin milers d’evacuats

Barcelona
judicial

Aguirre denega l’amnistia a Puigdemont i Mas pel cas de la trama russa del procés

barcelona
política

L’Ajuntament de Vilanova aprova desfer la municipalització de la neteja viària acordada l’anterior legislatura

Vilanova i la Geltrú
política

Una desena de municipis de l’Alt Camp, Tarragonès i Baix Penedès s’uneixen per tenir aigua de l’Ebre

Valls
política

Marta Rovira anuncia que voldria tornar aquest mateix dissabte

barcelona
ESTAT FRANCÈS

La lliçó i el repte de la resistència francesa

Roma

Escac i mat pel cas Tsunami

Barcelona
Joan Manel Serra
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Puigcerdà (Impulsem Puigcerdà-ERC)

“El pacte estava fet inclús a esquena de les bases”

Puigcerdà
Política

Mor als 89 anys Marta Ferrusola, l’esposa del president Jordi Pujol