Política
Podem anuncia un acord amb Escrivá per eliminar el límit de la pensió màxima
En una segona fase s’abordarà la retirada del topall a les bases de cotització
L’acord permet l’aprovació de la Llei d’impuls dels plans privats de pensions
Unides Podem ha anunciat aquest dijous al Congrés que ha assolit un acord amb el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, per “destopar” les pensions públiques, és a dir, suprimir el límit actual de la pensió màxima, i les bases de cotització, si bé el ministeri d’Inclusió i Seguretat Social ha assegurat que no hi ha cap novetat.
Durant el debat al ple del Congrés dels Diputats de la llei de plans de pensió, la diputada de Podem Isabel Franco ha destacat aquest acord en el marc de la negociació del projecte de llei de pensions d’ocupació que es vota aquest dijous. L’acord és la contrapartida del sí de Podem a la Llei d’impuls de les pensions privades en el marc de la reforma de les pensions.
Actualment, la pensió màxima té un límit que, per aquest any, és de 39.474 euros anuals, abonats en 14 pagues, és a dir uns 2.819,5 euros mensuals.
L’acord entre Podem i Escrivá es materialitzarà en una segona fase de la reforma de les pensions i va en la línia dels compromisos del Pla de Recuperació.
De fet, des del ministeri d’Inclusió i Seguretat Social han puntualitzat que aquesta mesura està prevista en la segona part de la reforma de les pensions i que haurà d’abordar-se en el marc del diàleg social en el que queda d’any. “No hi ha cap novetat”, han assegurat des del departament que dirigeix Escrivá.
Pel que fa a la cotització màxima, fins ara hi ha un límit de 4.139,40 euros al mes, de manera que les persones que reben més ingressos no han de pagar més. Amb la reforma, els treballadors que guanyin més cotitzaran més, però després també rebran una pensió de jubilació superior.
El component 30, recorden des de la Seguretat Social, recull “una adequació de la base màxima de cotització del sistema”, és a dir, “una adequació gradual de les bases de cotització màxima que haurà de ser concurrent amb una modificació de la pensió màxima per no afectar la naturalesa contributiva del sistema”.
Franco ha reivindicat que l’acord per treure el topall de la pensió màxima és “el millor al que podíem arribar”. Per contra, ha lamentat que hagin caigut del projecte les esmenes que la seva formació va introduir al dictamen gràcies a un error de votació del PSOE a la Comissió, entre les quals una per treure el topall de les cotitzacions màximes.
Aquestes esmenes han sortit del projecte de llei després que la majoria del ple, amb el vot particular presentat per PSOE per eliminar-les i gràcies al vot de PP i Cs. Les modificacions, que el PSOE va secundar per error, recollien acabar amb el límit màxim de cotització a la Seguretat Social i la reducció dels incentius fiscals als plans de pensions.
Manifestació davant les Corts contra la llei de plans de pensions d’empresa
EFELa Coordinadora estatal per la defensa del sistema públic de pensions (Coespe) s’ha manifestat aquest dijous davant el Congrés dels Diputats per expressar el seu “rebuig més profund” al projecte de llei per l’impuls dels plans d’ocupació col·lectius que es vota en la Cambra Baixa.
En una nota remesa als mitjans, Coespe insta al govern espanyol a retirar el tràmit parlamentari del projecte de llei, “que mai hauria d’haver vist la llum”, i sol·licita igualment al conjunt dels diputats que rebutgi en el ple aquest text, que “obre la porta” per a transformar el sistema públic de pensions actual “en un sistema de capitalització”.
Coespe també ha exigit trencar el Pacte de Toledo, la pujada general del 10% de salaris i pensions i un salari i pensió mínima de 1.200 euros.
En el seu manifest “a les Corts Generals i al govern de coalició”, Coespe denúncia que la revaloració de les pensions a l’IPC aprovada en 2021 és una “contrareforma” perquè “estableix un IPC mitjà que elimina una part percentual de l’IPC real”.