Política

Pasqual Maragall veu Rodríguez Zapatero "acomplexat" pel PP

L'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, creu que José Luis Rodríguez Zapatero està "acomplexat" pel PP en política territorial i per això el PSOE ha deixat als socialistes navarresos "a l'estacada" al cometre l'"error monumental" de rebutjar la seva aposta de pacte de progrés.

En una entrevista que avui publica Diari de Girona, Maragall qualifica com un "error estratègic monumental" que el PSOE hagi preferit que a Navarra governi la dreta "espanyolista i regionalista" i apunta que "és com si a Itàlia Prodi li hagués regalat una regió a Berlusconi". Segons el seu parer, aquesta decisió ha demostrat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, està "acomplexat" pel PP en política territorial, ja que el PSOE manté encara una "actitud defensiva" davant "un passat que està absolutament superat i que ha estat una excusa per mantenir unes preocupacions i reserves sense sentit".

D'altra banda, Maragall insisteix a la seva teoria que abans d'haver elaborat el nou Estatut hauria estat millor canviar la Constitució. "Més hauria valgut anar a reformar la Constitució que no tractar de modificar-la des de fora", indica. L'expresident català recorda que el que el seu govern va plantejar inicialment era una reforma de la Constitució, perquè havia quedat "envellida", però que finalment, en veure que no era possible, es va optar per elaborar un nou Estatut "i intentar forçar la Constitució sobre la base d'una interpretació estatutària que encara no sabem si és constitucional". "Llavors em vaig resignar. Passaré a la història com el president de l'Estatut, però no va ser una fixació meva. I menys un Estatut tan llarg. Jo sóc partidari de les Constitucions breus, que la gent pugui entendre", agrega Maragall.

L'exlíder socialista català també subratlla en l'entrevista que el seu govern va rebre una "pressió derivada de l'Estatut" i que, en ple procés estatutari, el PSOE "es va espantar". "I al final em van venir a dir: Estatut sí, però Maragall no". Segons el seu parer, mentre que no s'aconsegueixi que la Constitució es reformi i inclogui per exemple una modificació del seu article segon per "incloure les nacionalitats històriques amb noms i cognoms", no es podrà donar per conclòs "el que es va iniciar amb tant d'èxit l'any 1978".

"Espanya és un cas molt especial. La democràcia va arribar de la mà, de fet, d'un rei elegit per la dictadura, però que va saber interpretar amb habilitat i encert el seu rol. No és com altres països en els quals la democràcia va arribar a conseqüència d'una guerra, un cop d'estat o una revolució", assenyala Maragall. Apunta que aquesta evolució històrica "ens ha fet més moderats del que històricament havíem estat els pobles d'Espanya i, per contra, ens ha imposat una excessiva llei del silenci sobre el passat".

En l'entrevista, Maragall vaticina que CiU pactarà amb el PSOE i fins i tot subratlla que és partidari d'un partit demòcrata a Catalunya que agrupi des d'ICV fins a CiU, ja que creu que el futur passa per crear dos únics partits, un de centreesquerra, amb menys identitats ideològiques i nacionals, i un altre de centredreta.

Maragall també assenyala en l'entrevista que veu a l'actual govern català, presidit per José Montilla, "molt segur, tranquil i sense problemes interns aparents", però "molt fuetejat pels mitjans de comunicació".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.