Política

CDC demana a Unió que "no dramatitzi" mentre Duran diu ara que trencar la federació seria "un error"

Convergència recorda al president d'UDC que el programa de CiU ha de ser fruit "d'un acord" entre els dos partits

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) ha demanat als seus socis d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) que "no dramatitzin" la pugna interna a CiU i acceptin consensuar l'estratègia de pactes de cara a les pròximes eleccions generals.

La direcció de CDC ha emès aquest matí un comunicat per sortir al pas de les advertències llançades ahir des del comitè de govern d'UDC, en què nombrosos dirigents van alertar que, si des de Convergència se segueixen escoltant veus que qüestionen Josep Antoni Duran i Lleida i la seva estratègia com a candidat al Congrés, la federació es pot veure abocada a la ruptura.

"CDC fa una amistosa apel·lació al comitè de govern d'Unió a no dramatitzar una situació que cal encarar amb tota normalitat i voluntat d'entesa, i a iniciar un debat serè i constructiu que porti a assolir un gran èxit electoral que es posi al servei de la nostra raó de ser: Catalunya i la seva gent", assenyala el comunicat.

La direcció de CDC ha reafirmat que no posa en qüestió Duran com a candidat de CiU al Congrés, ja que segons els acords de la federació nacionalista li correspon a Unió designar el candidat a les generals.

Això no obstant, els convergents recorden que, "com sempre ha succeït, el programa a defensar i els objectius a assolir han de ser fruit d'un acord en el si de la federació, formada pels dos partits".

Per la seva banda, el president d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha remarcat avui que trencar la seva relació amb CDC ara, "més que mai", seria "un error políticament gravíssim" i ha desmentit que aquesta possibilitat es plantegés ahir al comitè de govern d'Unió.

En declaracions a TVE, el també secretari general de CiU ha assegurat que "no és cert que a l'executiva d'Unió ningú en absolut digués, o Duran manés, que CiU es presentés per separat" i ha afegit que, al comitè de govern de la seva formació, "es van repetir veus" per expressar que UDC "no desitja aquesta ruptura".

Duran desmenteix
El portaveu de CiU al Congrés ha considerat que ara, "més que mai", seria una "insensatesa" la separació dels dos socis de la federació nacionalista, perquè, ha argumentat: "Vam obtenir molt bons resultats a les eleccions municipals i vam incrementar els nostres suports electorals", ha al·legat.

Tot i això, Duran ha reconegut "diferències" entre CDC i UDC sobre el paper que ha de jugar CiU en la "governabilitat" d'Espanya. Duran ha reiterat que Unió "és favorable" a participar en el govern espanyol, sempre que s'arribi a acords programàtics amb el partit que encapçali el govern espanyol i se'ls presenti aquesta oportunitat, i ha reconegut que a CDC hi ha veus "dissidents" en aquest sentit.

Des de CDC, en canvi, existeixen molts dubtes sobre la conveniència d'implicar-se tan a fons en la governabilitat a Madrid, quan CiU està fora de la Generalitat de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.