Política

Estat francès

França busca definir la nova majoria i fixar l’oposició

Sense l’hegemonia a l’Assemblea, el bloc de Macron haurà d’improvisar aliances

Mélenchonistes i Le Pen es disputen el lideratge a la cambra contra el govern

L’Assemblea francesa ja no serà el que era. I tampoc el segon quinquenni d’Emmanuel Macron a l’Elisi. Amb la pèrdua, diumenge, de la majoria absoluta presidencial a la cambra baixa, els macronistes han de començar a improvisar noves majories mentre la cap de l’executiu, Élisabeth Borne, es veu obligada a remodelar el seu govern de tot just fa un mes per la derrota de tres dels seus ministres en les legislatives.

Simultàniament, s’ha desfermat una guerra per ser el cap de l’oposició entre La França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon –perquè, separat de la coalició d’esquerres, només suma 75 diputats– i l’ultradretà Reagrupament Nacional (RN) de Marine Le Pen, que en té 89. Qui en surti vencedor, tindrà la vicepresidència de la mesa i encapçalarà l’estratègica comissió de Finances.

Borne va dinar ahir a l’Elisi amb Macron i els altres dos socis de la plataforma presidencial Ensemble, el centrista François Bayrou i el liberal Édouard Philippe, després que únicament obtinguessin 245 diputats, quan la majoria absoluta se situa en els 289. Davant d’aquest daltabaix inesperat, ara han de reconduir l’estratègia del govern perquè, a més, s’han quedat entre d’altres sense la ministra de Transició Ecològica, Amélie de Montchalin, derrotada a les urnes, que havia de liderar un dels eixos principals del nou mandat del president.

També se n’ha d’anar la ministra de Sanitat, Brigitte Bourguignon, en un moment tan delicat com aquest amb els hospitals sota pressió.

La primera ministra ha de sotmetre’s a un vot de política general el 5 de juliol. D’aquí a llavors, ha de buscar aliances que se suposen en la dreta parlamentària d’Els Republicans, que han aconseguit 64 escons. Però ahir el seu president, Christian Jacob, a la sortida d’un comitè estratègic, va assegurar que “no es tracta de pacte, coalició ni cap altre tipus d’acord” perquè el seu partit es manté “en l’oposició del govern i Macron”. Una posició a confirmar en pròximes reunions perquè hi ha veus internes que propugnen un pacte de govern.

L’altra gran incògnita és saber quin és el principal grup d’oposició. Per contrarestar que la coalició d’esquerres Nupes queda per sota del RN lepenista si es divideix per partits, Mélenchon va proposar ahir que es presentessin com un sol grup a l’Assemblea tot diferenciant-se per delegacions per fer valdre els seus 131 diputats (142 si es compten els d’ultramar). Una possibilitat que van rebutjar immediatament els responsables socialistes, verds i comunistes. Depenent de totes aquestes discussions els pròxims dies, Le Pen podria passar a ser, de facto, la líder opositora parlamentària.

Aliot consolida el seu poder a la Catalunya del Nord

Vicenç Batalla

“El sostre de vidre s’ha trencat, ens instal·lem en la normalitat”, il·lustrava la nit electoral l’alcalde de Perpinyà, Louis Aliot, pel fet que el Reagrupament Nacional (RN) ja no pateixi el front republicà contra l’extrema dreta de la resta de forces polítiques perquè també estan barallades entre si. “L’esquerra no s’ha apuntat al front republicà i els nostres han votat massivament, a Perpinyà i la Cerdanya, i a la vall del Castex”, va concretar Aliot, referint-se en aquest últim cas a l’exprimer ministre macronista de Prada. En aquest sentit i per entendre, per exemple, per què a la Catalunya del Nord les quatre circumscripcions dels Pirineus Orientals han enviat a París quatre diputades del RN, quan fa cinc anys només va ser el mateix Aliot, s’ha de comptar que una part important dels votants de la coalició d’esquerres de la Nupes es va quedar a casa. L’abstenció va tornar a pujar respecte a la primera volta i es va situar a tot l’Estat, finalment, en un 53,7%. A Perpinyà, on el diputat sortint macronista Romain Grau va ser derrotat per Sophie Blanc, es va elevar al 55,5%. La majoria presidencial també ha perdut les altres dues circumscripcions, la de la Cerdanya, Conflent i Vallespir i la de la Costa Vermella, que havia obtingut el 2017. En el primer cas, és una candidata de la Nupes qui ha perdut en segona volta i, en el segon, el també macronista sortint Sébastien Cazenove. Des de l’ajuntament perpinyanès, Aliot avança així cap a la resta del territori en les seves aspiracions de plataforma cap a París.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.