Política

Bush anuncia la retirada de 5.700 soldats de l'Iraq abans de Nadal

El president dels EUA remarca que la presència militar haurà de mantenir-se després que ell abandoni la Casa Blanca

El president nord-americà, George Bush, ha fet cas al general David Petraeus i, tal com recomanava el màxim responsable de les tropes a l'Iraq, ha anunciat la retirada parcial de tropes a l'Iraq, que començarà amb 5.700 soldats abans de Nadal. Dit això, Bush ha remarcat que la presència militar del seu país haurà de mantenir-se fins i tot després que ell abandoni la Casa Blanca.
En un discurs a la nació, en horari de màxima audiència, Bush ha recolzat la proposta presentada aquesta setmana a Washington pel cap de les forces nord-americanes a l'Iraq. Petraeus va recomanar, en la seva compareixença al Congrés, que des d'ara i fins al pròxim mes de juliol del 2008 tornin de l'Iraq uns 30.000 soldats.

Aquesta reducció deixaria la xifra total de desplaçats en 130.000, exactament la mateixa que hi havia el mes de gener passat. L'informe del general Petraeus incidia que des del gener s'han reduït els assassinats sectaris en un 50% a tot el país, un 80% si es té en compte només l'àrea de Bagdad.

En el seu discurs, Bush ha alertat, no obstant, que l'èxit dels líders iraquians “exigirà el compromís polític, econòmic i de seguretat dels Estats Units, més enllà de la meva presidència”, que acaba el gener del 2009.

Fites assolides
Bush ha posat l'èmfasi en les fites assolides en els darrers mesos, tal com ja van fer al Congrés el màxim responsable de les tropes a l'Iraq i l'ambaixador al país àrab, Ryan Crocker. Això sí, el president nord-americà ha deixat clar que el volum de la reducció dependrà de la continuïtat en el temps dels progressos registrats. "Quan més exitosos siguem, més tropes americanes podran tornar a casa", dirà Bush en el seu discurs.

"Alguns diuen que els èxits que estem aconseguint a l'Iraq arriben massa tard. Estan equivocats, mai és massa tard per eliminar a Al-Qaida i mai és massa tard per avançar en la llibertat", ha insistit.

Per als líders del partit demòcrata, que aposten per una sortida ràpida de les forces del seu país, la retirada anunciada per Bush és insuficient. De fet, després del discurs, Harry Reid, líder dels demòcrates del Senat, ha afirmat que Bush “està intentant guanyar temps i deixar les decisions difícils per al pròxim president”.

(Podeu llegir el discurs sencer en anglès en els 'Multimèdies Relacionats' que s'adjunta al costat d'aquest article)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.