Política

Els diputats flamencs tensen al límit la crisi belga

Els diputats flamencs al Parlament de Bèlgica aproven en comissió l’escissió de la perifèria de Brussel·les

Un diari belga publicava ahir una vinyeta en què es veia el rei de Bèlgica mig amagat rere la finestra del palau parlant per telèfon. “Senyor Sarkozy, si les coses es posen lletges, ¿ens vindria a buscar a la meva dona i a mi en avió?”, deia Albert II. La caricatura feia referència a la crisi política que pateix Bèlgica i que ahir va viure un greu episodi d’enfrontament entre flamencs i valons.

Després de tensar molt la corda les darreres setmanes, els partits flamencs van votar ahir finalment a favor de l’escissió de la perifèria de Brussel·les perquè passi a dependre únicament de Flandes. Es tracta del districte electoral de Brussel·les-Halle-Vilvoorde (BHV), que engloba els municipis dels afores de la capital belga, la majoria dels quals pertanyen territorialment a Flandes, però electoralment i judicialment depenen de la regió de Brussel·les capital.

Una declaració de guerra
El districte BHV s’ha convertit en el gran obstacle per a les negociacions entre partits flamencs i valons per formar govern després de les eleccions del 10 de juny. Davant la impossibilitat de tirar endavant un acord, els diputats flamencs –majoria al Parlament federal– van votar a favor de la proposta i la van aprovar.

El gest és interpretat pels valons com una declaració de guerra en un moment polític molt complicat per al país i amb les negociacions per formar govern en marxa des de fa cinc mesos.

La qüestió del BHV fa anys que està en el primer pla de les tensions entre les dues grans regions del país. “El d’avui no és cap vot simbòlic. Després d’anys de discussions, finalment el vot s’ha fet efectiu”, va dir el diputat democristià flamenc (CD&V) Michel Doomst.

Visiblement enfadats, els diputats francòfons van abandonar la sala en senyal de protesta quan el president de la comissió, el democrisità Pieter de Crem, va anunciar l’inici de la votació. “No podem acceptar que una comunitat imposi d’aquesta manera la seva visió a l’altra comunitat. És inacceptable”, va assegurar el líder parlamentari dels democristians valons (CDH), Melchior Wathelet.

La gran incògnita és què passarà ara amb les negociacions per formar govern. ¿Els democristians (CDH) i liberals (MR) valons les trencaran definitivament, tal com havien amenaçat?

Després d’una reunió dels partits francòfons, el líder liberal Didier Reynders va afirmar ahir a la nit que les converses han quedat congelades. No obstant, els analistes encara veien possibilitats que es reprenguin les negociacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.