Política

El líder georgià imposa l'estat d'excepció

El president de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvili, va decretar ahir l'estat d'excepció a tot el país després de sis dies de protestes al carrer contra ell. El govern prohibirà durant dues setmanes les manifestacions i "les crides a la presa del poder de forma violenta" als mitjans de comunicació. Ahir mateix, les forces especials georgianes van assaltar la seu del canal de televisió independent Imedi, que havia retransmès en directe com la policia dispersava de forma violenta els manifestants.
Les protestes van començar arran de la detenció el 27 de setembre de l'exministre de Defensa Irakli Okruaixvili, que havia acusat el president de la mort de personalitats opositores. Els darrers dies milers de persones s'han aplegat al carrer per demanar la dimissió de Saakaixvili i divendres van participar en les protestes prop de 50.000 persones en la mobilització més important del país des de la Revolució Rosa del 2003, que va portar Saakaixvili al poder.

El líder georgià va acusar ahir Rússia d'haver orquestrat les mobilitzacions i va anunciar l'expulsió de tres diplomàtics russos per mantenir contactes amb els dissidents, que van ser declarats persona non grata i hauran d'abandonar el país en pocs dies. El govern, a més, va cridar a consultes el seu ambaixador a Moscou i va convocar l'ambaixador rus a Tbilissi per demanar-li explicacions. Aquestes expulsions afegeixen tensió a les relacions russo-georgianes, molt tocades a causa de les reivindicacions independentistes d'Abkhàzia i Ossètia del Sud, que compten amb el suport de Moscou.

Mentrestant, nombrosos manifestants es van aplegar ahir a la capital on van ser dispersats amb contundència per la policia antiavalots amb l'ajuda de gasos lacrimògens. Prop de 360 persones van haver de ser ateses a l'hospital. Entre els manifestants colpejats per la policia hi ha el responsable de drets humans de Geòrgia, Sozar Subari, que va explicar que quan va revelar als agents qui era, li van dir que "és precisament per aquesta raó que li pegaven amb tanta duresa".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden participarà en la campanya electoral de Kamala Harris

barcelona
iran

Pezeshkian nomena cap d’Exteriors el negociador del pla nuclear

barcelona
política

Illa s’emporta el nucli dur al govern amb Romero a Economia i l’ex de Junts Sàmper a Empresa i Treball

madrid
POLÍTICA

Paneque serà portaveu del govern d’Illa i assumirà Territori, Habitatge i Transició Ecològica

Girona

Vidreres aprova el Pla de Gestió Ètica de colònies de gats

VIDRERES
estats units

L’equip de Trump denuncia que han piratejat les seves comunicacions

barcelona
israel

La fiscal general ordena aturar les subvencions a les llars d’infants als ultraortodoxos

barcelona
regne unit

La fiscalia estudia endurir les penes per als autors dels aldarulls ultres

barcelona
guerra a europa

Zelenski admet l’operació de tropes ucraïneses en territori rus

barcelona