Política

Ibarretxe manifesta el seu suport al govern de Zapatero en la lluita contra el terrorisme

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha garantit al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la implicació "màxima" de les institucions basques en matèria de seguretat i defensa dels drets fonamentals, però li ha traslladat també el seu rebuig a la "política d'exclusió" i a la llei de Partits.

En la roda de premsa posterior a la reunió a  la Moncloa entre els dos dirigents, Ibarretxe ha senyalat que també li ha reivindicat a Zapatero la necessitat de respectar la capacitat d'iniciativa política de cada formació "ara més que mai", ja que actuar d'una altra manera seria "entregar a ETA el timó i la gestió de l'agenda política".

El lehendakari, que ha recordat que manté el seu compromís de celebrar una consulta en aquesta legislatura per preguntar al poble basc sobre el seu futur, ha assegurat que la societat basca està "fastiguejada" per la ruptura de la treva d'ETA. També ha considerat que Zapatero ha liderat un "intent honest" de buscar la pau i ha afirmat que "cal tornar-ho a intentar una i mil vegades".

L'arribada
Ibarretxe ha arribat al Palau de la Moncloa cap a les 11h, on ha estat rebut pel president del govern espanyol. Zapatero, que no ha baixat fins al cotxe oficial del lehendakari, ha donat la mà a Ibarretxe i junts han saludat els mitjans gràfics. Els dos dirigents s'han reunit per analitzar el trencament de la treva d'ETA.

Ibarretxe va anticipar ahir, a través de la portaveu del govern basc, Miren Azkarate, que expressarà al cap de l'Executiu el seu compromís d'actuar amb "fermesa" i de posar "tots els mitjans policials" per combatre ETA, però l'advertirà que, tot i la ruptura de la treva, és el moment "per avançar amb més decisió que mai al camp de la política" perquè el "timó del futur" del País Basc no pot deixar-se en mans de la banda. Així mateix, traslladarà a Zapatero que en la lluita contra el terrorisme "no pot haver-hi dreceres legals ni espais opacs".

Una actitud ferma
Segons Azkarate, Ibarretxe té el convenciment que cal una actitud ferma en la lluita contra ETA però també va recalcar que no pot ser "el tot si val, ha de tenir una sèrie de precaucions o de mesures que cal tenir en compte".

En aquest sentit, expressarà a Zapatero que "l'actuació de les institucions democràtiques no es pot basar en una mena d'acció reacció, perquè els drets humans no es poden aplicar en funció dels esdeveniments, ara d'una forma i després d'una altra".

Després d'entrevistar-se amb el lehendakari Ibarretxe, el president del govern espanyol compareixerà a primera hora d'aquesta tarda en el ple del Congrés on respondrà a les preguntes de l'oposició i, després, es reunirà amb el secretari general i portaveu parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, i amb la portaveu d'Eusko Alkartasuna, Begoña Lasagabaster. A tots dos els demanarà unitat de les forces democràtiques en la lluita contra el terrorisme, de la mateixa manera que va fer la setmana passada amb la resta de portaveus parlamentaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona
Política

El Parlament acorda tres senadors per a PSC i Junts i un per ERC i PP

barcelona