Hongria
Budapest cedeix davant Brussel·les per rebre fons de recuperació europeus
Hongria accepta exigències relatives a la lluita contra la corrupció, les adjudicacions de contractes públics o la política energètica
El govern d’Orbán confia que les negociacions concloguin a la tardor
El govern hongarès ha anunciat aquest dijous que ha acceptat quatre de les exigències plantejades per la Comissió Europea (CE) com a condició per rebre 7.000 milions d’euros dels fons comunitaris de recuperació.
“Les negociacions sobre els fons de recuperació han avançat i dimecres passat (28 de juny) vam enviar la resposta. El govern hongarès ha acceptat quatre punts”, ha explicat el ministre de Governació, Gergely Gulyás, en roda de premsa.
Ha concretat que aquests punts es refereixen a la lluita contra la corrupció, les adjudicacions de contractes públics, fer consultes socials abans de l’aprovació de lleis i dedicar gran part dels fons a reforçar la independència energètica.
Gulyás va especificar que es reduiran a menys del 15 % la proporció de licitacions públiques amb un sol concursant i que s’obrirà la possibilitat de recórrer quan la fiscalia tanqui o no presenti acusació en casos de corrupció.
El ministre s’ha mostrat confiat que les negociacions amb Brussel·les estiguin concloses a la tardor.
El passat abril la CE va activar un procediment contra Hongria que podria desembocar en la suspensió de fons comunitaris assignats a Budapest si no soluciona deficiències de l’Estat de dret amb els processos de contractació pública, corrupció, frau i falta de transparència o rendició de comptes.
El primer ministre hongarès, l’ultranacionalista Viktor Orbán, ha fet servir les quatre majories absolutes que ha aconseguit des del 2010 per imposar una sèrie de lleis que han creat conflictes amb la UE, ja que Brussel·les entén que algunes de les normes aprovades violen els principis i les normes comunitàries i l’Estat de dret.
La CE va assegurar a l’abril que el procediment contra Hongria buscava també protegir el seu propi pressupost davant el “constant fracàs” per part del govern d’Hongria per resoldre una sèrie de “preocupacions greus” durant un període de més de deu anys, han recordat fonts comunitàries.
El cas d’Hongria és el primer en el qual la CE ha activat aquest mecanisme, que va entrar en vigor l’1 de gener.