Política

Aliança renovada

Tots els ulls estaven posats en la relació que mantindrien el president dels Estats Units, George W. Bush, i el primer ministre britànic, Gordon Brown, ahir durant la seva primera reunió oficial. Els darrers dies s’havia parlat molt d’un nou cicle en les relacions entre la Gran Bretanya i els Estats Units i de la voluntat de Brown de distanciar-se de la política exterior de Bush. Però el cert és que els dos mandataris van fer gala del seu sentit de l’humor durant una compareixença distesa en la qual van mostrar signes d’una bona entesa.

Amb els dos governs sota pressió per retirar les tropes de l’Iraq no és estrany que aquesta qüestió dominés la trobada. El primer ministre britànic va deixar clar que manté els mateixos objectius que els Estats Units al país àrab, on, segons Brown, “encara hi ha deures per complir”. També comparteixen la mateixa visió pel que fa a la lluita contra el terrorisme internacional.

Lluita contra el terror
“Sabem que estem en una mateixa lluita i sabem que hem de treballar junts i que hem d’utilitzar tots els recursos que tenim a l’abast. Som un de sol en la lluita contra el terrorisme i aquesta és una lluita que afrontarem amb determinació”, va dir Brown. Unes paraules que van agradar a Bush, que no es va estalviar compliments a Brown, de qui va destacar el seu sentit de l’honor, la seva capacitat per solucionar problemes i el seu lideratge, i va posar en relleu que comprèn la importància de no fracassar a l’Iraq. “Les conseqüències de fallar a l’Iraq serien un desastre per als Estats Units i el primer ministre ho entén perfectament”, va dir el president nord-americà.

El primer ministre britànic es va mostrar cautelós pel que fa a una possible retirada de les tropes britàniques de l’Iraq, com s’havia especulat, i va dir, parafrasejant Bush, que qualsevol decisió que es prengui serà d’acord amb “els militars sobre el terreny”. Fonts militars del Regne Unit han anunciat que les forces britàniques podrien cedir el control de la ciutat de Bàssora, al sud de l’Iraq, cap a finals d’any.

Marcar distància
Amb tot, Brown va voler marcar alguna distància amb el seu amfitrió i responent a una pregunta sobre les diferències del seu govern amb el del seu predecessor, Tony Blair, va advertir a Bush que els reptes d’ara no són els mateixos que fa deu anys i va posar com a exemple el canvi climàtic, la crisi de Darfur o el Pròxim Orient.
Durant la reunió de dos dies a la residència de descans del president nord-americà a Camp David (Maryland), els dos mandataris van intercanviar també impressions sobre Darfur, l’Afganistan i el programa nuclear de l’Iran. En aquest punt, Brown va coincidir amb Bush que cal imposar sancions més dures en una tercera resolució del Consell de Seguretat de l’ONU.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.