Política

Tunísia

La UE veu escassa la participació en el referèndum tunisià i espera eleccions

El cap de la diplomàcia comunitària ha indicat que l’elecció del Parlament tunisià serà “la pedra angular de la volta al funcionament normal de les institucions del país”

La Unió Europea (UE) ha qualificat aquest dimecres d’“escassa” la participació en el referèndum en el qual els tunisians van confirmar una nova Constitució al seu país i ha posat les seves expectatives en les pròximes eleccions parlamentàries de desembre al país, perquè constitueixin “una oportunitat per a fomentar un veritable canvi”.

“La Unió Europea pren nota dels resultats preliminars del referèndum constitucional celebrat a Tunísia el 25 de juliol, la participació del qual va ser escassa”, ha indicat l’alt representant de la Unió per a Afers exteriors, Josep Borrell, en una declaració en nom dels Vint-i-set.

Borrell ha considerat “essencial” aconseguir un “ampli consens” entre les diferents forces polítiques tunisianes i la societat civil de Tunísia per a “l’èxit d’un procés que preserva el patrimoni democràtic i és necessari per a totes les grans reformes polítiques i econòmiques que emprendrà Tunísia”. “D’això dependrà la legitimitat i la sostenibilitat d’aquestes reformes”, ha apuntat.

En aquest context, Borrell ha subratllat que els preparatius i l’organització de les eleccions parlamentàries previstes per a desembre a Tunísia “han de considerar-se com una oportunitat per a fomentar un veritable intercanvi en el marc d’un diàleg nacional inclusiu”.

“Com la Unió Europea i la Comissió de Venècia han assenyalat en repetides ocasions, aquest diàleg serà una condició important per a establir un marc legislatiu que garanteixi la legitimitat i representativitat del futur parlament”, ha asseverat.

El cap de la diplomàcia comunitària ha indicat que l’elecció del Parlament tunisià serà “la pedra angular de la volta al funcionament normal de les institucions del país”, amb ple respecte dels principis democràtics, en particular la separació de poders, la consolidació de l’estat de dret, el pluralisme i el respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals.

“La llibertat d’expressió, la llibertat de premsa, la llibertat de manifestació i les altres llibertats fonamentals són valors essencials dels Estats democràtics als quals la Unió Europea concedeix especial importància i que han de preservar-se”, ha insistit.

La nova constitució de Tunísia, dissenyada pel president, Kais Said, i votada dilluns passat en referèndum va obtenir un suport del 94,6%, però amb una participació de tan sols el 30,5% del cens.

En aquest sentit, l’oposició ha qualificat aquesta consulta d’“il·legítima”, tant pel procés de redacció de la Carta Magna com pel seu contingut, ja que instaura un règim polític “ultrapresidencialista”, en absència de contrapoders i sense separació de poders, i reclama la dimissió de Said així com eleccions presidencials anticipades.

Borrell ha destacat que la UE continuarà seguint de prop l’evolució dels esdeveniments a Tunísia i que estarà “al costat del poble tunisià i escoltarà les seves necessitats en aquest moment crucial per al país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.