Política

Neix Cicle de l’Aigua del Ter, l’empresa pública del Gironès

L’inici de la municipalització del servei és alhora el compte enrere per liquidar Agissa

L’orgànica de Girona anirà entre les plantes de Solius i Pedret i Marzà

Per Junts, l’abstenció de Guanyem és “una actitud negativa”

El ple municipal de Girona va aprovar ahir tres punts molt transcendents vinculats al servei d’aigua potable i que posen fi a 47 anys d’“externalització” de la gestió, va dir el portaveu de Guanyem, Lluc Salellas. La majoria de grups van facilitar el naixement d’una nova empresa de gestió del servei al Gironès, Cicle de l’Aigua del Ter SA (Catsa), que prendrà el relleu a la societat mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa), intervinguda judicialment des del setembre del 2017.

L’aprovació inicial, que dona pas a un període de 30 dies de presentació d’al·legacions, va tirar endavant amb els vots de l’equip de govern, de Junts i ERC, i del PSC i el regidor no adscrit, Daniel Pamplona, que va participar en la sessió de manera telemàtica. Cs hi va votar en contra i Guanyem es va abstenir. Al regidor responsable de guiar la tramitació, Martí Terés (Junts), no li va agradar gens l’abstenció de Guanyem, tenint en compte que el canvi de gestió és “una bona decisió”, va admetre el mateix Salellas.

Terés va agrair “la responsabilitat” del PSC, que va avalar la gestió directa de l’aigua, que serà efectiva quan es liquidi la societat mixta, que podria tenir un passiu de gairebé dos milions. Al final dels punts, l’alcaldessa, Marta Madrenas (Junts), va voler deixar clar que la liquidació “es farà ben feta” i que, tot i la tardança en el procés, l’actual equip de govern és l’executor de la municipalització.

Ús comercial

Els punts aprovats ahir fan referència als estatuts de Cicle de l’Aigua del Ter SA, als reglaments del servei d’abastament i distribució d’aigua potable i de sanejament públic, i a les ordenances que els regularan. Pendent que s’aclareixi si es mantindrà l’estructura de gestió, de si hi haurà un pla financer i un pla d’inversions, i de quin paper tindrà la planta potabilitzadora de Montfullà (Bescanó) –va demanar Sílvia Paneque (PSC)–, Terés va exposar que la futura gestió incorporarà l’ús d’àmbit comercial (s’hi inclouen botigues, restaurants i despatxos), a banda dels usos domèstics i industrials.

Terés va avançar que el bloc mínim (el bloc 1) passarà de 6 m³ a 9 m³ per “abaratir el cost a les unitats de convivència [que gasten menys]”. A més, els usuaris que no arribin als 3 m³ tindran una bonificació del 100%. Laia Pèlach (Guanyem) va lamentar que la proposta de tarifes, que considera que ha estat poc consensuada, no tingui un informe del secretari.

En un punt posterior, els grups –ara sí de manera unànime– van donar suport a una modificació de crèdit per tal que Catsa tingui diners per treballar. Girona hi aportarà 43.800 euros; Salt, 13.800, i Sarrià de Ter, 2.400. Terés va lamentar “l’actitud negativa” de Guanyem pel fet d’haver-se abstingut en els anteriors punts sobre la municipalització, que havien de ser aprovats per majoria absoluta. “És una actitud poc responsable, rocambolesca”, havia dit una estona abans.

D’altra banda, el ple va aprovar per majoria absoluta, amb l’únic vot en contra de Cs, la delegació de competències entre el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament per portar una part dels residus orgànics a la planta de compostatge de Pedret i Marzà. Segons el regidor de Neteja i Recollida de Residus, Eduard Berloso, seran unes 5.850 tones a l’any (2.880 durant el que queda d’aquest 2022) fins a la finalització del contracte, que tindrà lloc el juliol del 2026 i serà prorrogable un any més. També es va aprovar el conveni de delegació de competències amb el Consorci de l’Abocador de Solius per portar-hi 3.400 tones anuals de fracció orgànica.

El PSC hi va votar en contra perquè l’equipament no disposa de llicència ambiental i una sentència judicial obliga a tancar-lo. Guanyem, que dona suport a la proposta a canvi d’una bonificació en la taxa de residus dels veïns que facin compostatge a casa, va recordar que els residus es porten a la planta de compostatge de Solius i no a l’abocador, que és “l’origen” dels problemes ambientals de la instal·lació.

LES XIFRES

20
vots
a favor va rebre la municipalització del servei de l’aigua: 9 de Junts, 6 del PSC, 4 d’ERC i un de l’edil no adscrit.
5.850
tones
de residus orgànics a l’any portarà Girona a la planta de compostatge de Pedret i Marzà.

La caiguda d’una veïna costa 18.208 euros

La sentència del 20 de juny del jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona obliga el consistori i l’assegurança a pagar 18.208,68 euros a una veïna que va caure el 2019 a la plaça del Llimoner, a la Font de la Pólvora. A causa de la reixa del clavegueram, va estar de baixa mig any i va haver de ser operada del turmell.

Gestió municipal de tres pàrquings públics

L’Ajuntament de Girona assumirà la gestió de tres pàrquings públics, el de les places Prudenci Bertrana i Miquel de Palol, que és conjunt, i el del carrer Emili Grahit. Tots tres els gestionarà Transports Municipals del Gironès (TMG) a partir del 12 d’agost, segons va dir l’edil de Mobilitat, Marta Sureda (Junts).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.