Política

L'exèrcit pakistanès entra a la Mesquita Vermella d'Islamabad, després de trencar les negociacions

L'assalt ha fet almenys 40 morts i 20 ferits, tot i que alguns mitjans locals eleven el nombre de víctimes mortals a 70

Després d'una setmana, finalment, l'exèrcit del Pakistan ha assaltat la Mesquita Vermella d'Islamabad. Aquesta matinada ha començat l'atac al recinte del temple, on desenes d'islamistes continuaven armats i atrinxerats des de feia una setmana.

L'assalt ha fet almenys 40 morts i una vintena de ferits. Unes dades confuses, perquè alguns mitjans locals ja eleven el nombre de víctimes mortals a 70. A l'interior de la mesquita, els estudiants retenien dones i nens, una vintena dels quals s'han pogut escapar sans i estalvis.

Mor el líder dels islamistes
El clergue Abdul Rashid Ghazi, líder dels islamistes, ha estat abatut per les forces armades durant l'assalt, segons ha confirmat el ministre de l'Interior, Javez Iqbal Cheema, el qual ha donat la xifra de 50 milicians i vuit soldats morts durant l'enfrontament.


Segons els serveis de seguretat pakistanesos, l'avanç de l'ofensiva ha estat lent perquè els atrinxerats han oposant resistència armada i han utilitzat dones i nens com a escuts humans. Una vintena de nens, però, han pogut escapar sans i estalvis. Segons les mateixes fonts, la mesquita ha quedat sota control al llarg del matí, i els esforços han passat a centrar-se en la madrassa, on estarien amagats els radicals.

L'operació s'ha posat en marxa després del fracàs dels últims intents negociadors per trobar una sortida pacífica al conflicte. El ministre d'informació pakistanès, Tarik Azim Khan, declarava a la CNN que no els havia quedat cap altra opció que la intervenció armada. Els islamistes havien desafiat amb el seu tancament el govern pakistanès que actuava contra la mesquita perquè la considera refugi d'alguns kamikazes vinculats a Al-Qaida.

Converses bloquejades
Així doncs, durant tot el dia d'ahir les converses per trobar una solució pacífica van continuar bloquejades. L'equip de negociadors, integrat per ministres del govern i membres de la comunitat religiosa, es va comunicar mitjançant megàfons i telèfons mòbils amb els estudiants islamistes, que des de feia una setmana estaven atrinxerats a l'interior de la mesquita.

El president del país havia insistit amb el seu missatge: "Rendir-se o morir", però, des de l'interior del temple, el clergue Abdul Rashid Ghazi assegurava que preferia el martiri abans que rendir-se. Fins al moment de l'assalt, el recompte oficial de víctimes era de 21 morts, però algunes fonts ja parlaven de gairebé un centenar i desenes de ferits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.