Política

Reaccions polítiques a l'anunci d'ETA

Les reaccions dels partits polítics a l'anunci del trencament de l'alto al foc d'ETA no s'han fet esperar. El vicepresident segon i ministre d'Economia, Pedro Solbes, considera "una mala notícia" l'anunci d'ETA, una idea compartida per gran part de la classe política de tot l'Estat. El portaveu del PNB, Iñigo Urkullu, afirma que el trencament de l'alto al foc suposa la constatació d'una "crònica anunciada".

"Ho vam veure el 30 de desembre amb l'atemptat a la T-4 de Barajas, que va causar dos morts, i ho hem vist en altres comunicats que ETA ha desautoritzat a l'autodenominada esquerra abertzale", ha afegit Urkullu. "Nosaltres som partidaris del diàleg i si per això fa falta baixar a l'infern i parlar amb el diable, ho farem", ha assegurat, tot remarcant que el que cal és saber "qui tenim al davant".

El conseller de Justícia del govern basc, Joseba Azkarraga, ha considerat "molt preocupant" la ruptura de l'alto al foc de la banda terrorista ETA i ha alertat que esperen que "en qualsevol moment es produeixi un atemptat" d'ETA.

El president de CiU, Artur Mas, ha aconsellat Zapatero que mantingui "alguna via oberta" per a un final dialogat d'ETA. En declaracions a TV3 recollides per Efe, Mas ha assenyalat que "tots els governs que hi ha hagut a Espanya han mantingut d'una forma o altra alguna via oberta, encara que fos molt petita". Per la seva banda, El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha subratllat que l'"únic responsable" del fracàs del procés per posar fi a la violència és ETA i ha advocat per elaborar un nou acord unitari entre les forces democràtiques, donant per superat l'anterior Pacte Antiterrorista.

Des del govern català, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, s'ha mostrat "molt preocupat" per l'anunci de la banda terrorista perquè "es frustra de nou una esperança o possibilitat d'expectativa".

Des del PP, diversos dirigents demanen la unitat en la lluita contra ETA en el marc del Pacte Antiterrorista i demanen al govern que impedeixi que l'organització "pugui entrar" als Ajuntaments després de les eleccions del 27-M. Així ho ha dit el secretari executiu de Seguretat i Justícia del PP, Ignacio Astarloa, que considera que el PSOE no té ara "cap altra opció" que tornar al Pacte Antiterrorista per "fer front" a ETA. L'eurodiputat Jaime Mayor Oreja ha considerat que la negociació política amb ETA és "deslleial" i ha exigit a Zapatero que "digui quines són les conclusions i les conseqüències" de la fi de la treva.

Per la seva banda, el coordinador general d'IU, Gaspar Llamazares, ha emplaçat les forces polítiques a recuperar la unitat contra el terrorisme, sota el lideratge del govern espanyol en matèria antiterrorista. Pel líder d'IU, l'únic responsable de la ruptura de la treva és "en exclusiva" d'ETA. També ha demanat al món abertzale i a Batasuna que apostin públicament per la pau i no mantinguin la subordinació a l'organització ETA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.