Política

La Xina compleix l’amenaça i dispara míssils prop de Taiwan

L’exèrcit xinès bloqueja gairebé tota l’illa i llança nombrosos projectils balístics en aigües taiwaneses i del Japó

Taipei denuncia les accions “irracionals” de Pequín i adverteix que “no es farà enrere” en la seva defensa

Envoltats per mar i aire, pels quatre punts cardinals i amb retransmissions en directe per la televisió xinesa. D’aquesta manera s’han despertat els ciutadans de Taiwan després que la matinada passada s’iniciessin unes maniobres militars “sense precedents” amb foc real que bloquegen l’illa i l’han deixat quasi aïllada, en el que alguns mitjans xinesos s’han afanyat a anomenar “operació reunificació”. Al llarg del dia, nombrosos avions van violar l’espai aeri de l’illa i diversos tipus de míssils convencionals van impactar en aigües taiwaneses i japoneses, fet que va aixecar enèrgiques protestes del govern nipó contra Pequín.

Si bé en un principi les autoritats militars xineses havien anunciat que els exercicis navals i aeris amb foc real començarien la matinada passada i durarien fins diumenge, diversos mitjans van assegurar ahir que es perllongarien fins dilluns a les deu del matí, hora local. A més, segons el diari Liberty Times de Taiwan, l’armada xinesa hauria afegit una zona marítima addicional a les sis previstes que teòricament havien d’envoltar. L’expert en geopolítica i en seguretat nacional Dmitri Alperovitch va assegurar a Twitter que l’extensió de les maniobres militars tant en el temps com en l’espai mostra que la Xina ha expandit els seus plans inicials. Fins i tot va arribar a suggerir que es tracta d’un indici que Pequín està preparant el terreny per dur a terme més exercicis amb vista a una possible invasió de Taiwan. “Si la Xina se surt amb la seva, la pròxima vegada duraran setmanes. Després, mesos o fins que aconsegueixin concessions o envaeixin. Així es comença...”, va remarcar Alperovitch.

La portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers xinès, Hua Chunying, va defensar en roda de premsa les accions militars, qualificant-les de “necessàries, justes i decidides”, i va assegurar que serviran com a “advertència” als “provocadors”, entre els quals va incloure els “taiwanesos secessionistes” i aquelles “forces externes que s’immisceixen en els afers interns de la Xina”. Hua, a més, va qualificar de “desvergonyit” el comunicat del G7 emès dimecres que demanava resoldre la tensió a l’estret de Taiwan de manera pacífica.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa taiwanès va assegurar que vigila els voltants de l’illa davant les “activitats irracionals” de l’exèrcit xinès i que, si bé no desitja “una escalada” de la tensió, “no es farà enrere” pel que fa a “la seguretat i sobirania” de Taiwan. El principal aeroport del país va informar que almenys una quarantena de vols havien resultat afectats per les restriccions aèries i el Ministeri de Transports va assegurar que els trajectes dels vaixells “necessitaran unes hores més” en veure’s obligats a esquivar les zones inaccessibles.

Pelosi, en la línia coreana

Malgrat tot aquest desplegament, el secretari general de l’Associació de Taiwan pels Drets Humans, Yi-hsiang Shih, va explicar a El Punt Avui que la vida a l’illa transcorre amb total normalitat. “Aquests exercicis no només han fracassat si volien intimidar el poble de Taiwan sinó que, en lloc d’això, han unit encara més la població”, va assegurar.

L’activista pro drets humans va reconèixer que, tot i que els taiwanesos estan acostumats a ser assetjats pel Partit Comunista Xinès, aquests exercicis suposen una intimidació “lleugerament més seriosa”, però va assegurar que això “forma part de la vida diària de la gent de Taiwan”. Tot i això, l’ajuntament de la capital, Taipei, va demanar als seus residents que descarreguin una aplicació mòbil que mostra els més de 5.000 refugis antiaeris de la ciutat.

Mentrestant, la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, va continuar ahir la seva gira asiàtica a Seül, on es va trobar amb diversos líders sud-coreans, però va evitar fer cap comentari sobre la seva visita a Taiwan ni sobre com aquesta acció podria augmentar les tensions regionals.

Pelosi va tornar a generar una gran polèmica en visitar la zona desmilitaritzada de la frontera entre les dues Corees, segons va informar el mitjà local NKNews, en un gest que el president sud-coreà va qualificar de “dissuasiu”. A última hora de la tarda, Pelosi va tornar a agafar l’avió, aquest cop cap a Tòquio, en la que serà la darrera etapa d’aquesta gira.

LES XIFRES

40
vols internacionals
haurien estat afectats per les maniobres militars xineses al voltant de Taiwan.
5.000
refugis antiaeris
té la capital de Taiwan, Taipei, en cas que es produeixi un atac de l’exèrcit xinès.

Gegant tecnològic i nan polític

Redacció

Per què la Xina llança ara maniobres militars contra Taiwan?

És la resposta a la visita de Nancy Pelosi, presidenta de la cambra baixa dels EUA, a l’illa. La Xina ambiciona la reunificació amb Taiwan perquè considera que forma part del seu territori, i interpreta totes les mostres de suport internacional a l’illa com un atac a la pròpia sobirania. Amb les maniobres deixa clara la capacitat per integrar per la força Taiwan si declarés la seva independència.

Quin és l’estatus polític de Taiwan?

És un estatus polític difús, ja que no existeix cap acord internacional que el defineixi. Reuneix les característiques d’un estat independent, amb un sistema polític diferent del de la República Popular Xinesa, una constitució i un exèrcit, però només 15 dels 193 membres de l’ONU el reconeixen oficialment com un país.

Quina relació hi tenen els EUA?

Tot i que els EUA reconeixen una sola Xina i no tenen establertes relacions diplomàtiques amb Taiwan, consideren l’illa un soci clau a la regió de l’ Indo-Pacífic. Washington hi manté intenses relacions comercials i és el seu principal subministrador d’armes. En cas d’invasió xinesa, deixa planar el dubte de si intervindria en ajuda de Taiwan.

Quina importància econòmica té l’illa?

Taiwan, per on passa una de les rutes comercials marítimes més transitades del món, és una potència tecnològica que fabrica els microxips necessaris per als equipaments electrònics, des de mòbils fins a consoles i ordinadors. Una sola empresa taiwanesa, la TSMC, produeix més de la meitat de semiconductors de tot el món, un sector clau per al desenvolupament industrial global.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.