Política

JAPÓ

Hiroshima recorda la seva tragèdia amb la mirada posada a Ucraïna i les tensions a l’Àsia

La ciutat sobre la qual va ser llançada la primera bomba nuclear utilitzada en combat real acollirà el pròxim mes de maig la cimera del G7

Setanta-set anys després del bombardeig atòmic sobre Hiroshima, aquesta ciutat de l’oest del Japó busca traslladar la seva tràgica història a una nova generació de líders mundials davant la inquietud per la invasió d’Ucraïna i l’escalada de les tensions a l’Àsia.

Hiroshima, la primera ciutat a ser bombardejada amb armes nuclears el 6 d’agost de 1945, serà la seu de la reunió del G7 el pròxim mes de maig, des d’on busca traslladar un missatge de pau i en contra de les armes nuclears, davant una nova tanda de líders globals.

“Els membres del G7 vindran a Hiroshima en una reunió molt important després de l’agressió russa a Ucraïna, per la qual cosa esperem que el que va passar aquí tingui un gran impacte en la ment d’aquests líders”, va assenyalar l’alcalde d’Hiroshima, Kazumi Matsui, durant una visita a la ciutat amb premsa estrangera organitzada pel Ministeri d’Afers Estrangers nipó amb motiu de l’aniversari de la tragèdia.

El 2016, Barack Obama, persuadit per l’aleshores primer ministre japonès, Shinzo Abe, va ser el primer president dels Estats Units en viatjar a la ciutat que va ser objectiu dels bombardejos nord-americans, en una visita històrica que ara l’actual mandatari nipó, Fumio Kishida, busca repetir amb el nou inquilí de la Casa Blanca, Joe Biden.

Kishida va anunciar el juny passat que la cimera de líders del G7 de l’any que ve se celebrarà a Hiroshima els dies 19 i 21 de maig, amb la qual cosa pretén enviar un missatge “perquè no es repeteixin mai els horrors de les armes nuclears”, segons va explicar.

Augment de tensions

Per Matsui, la ciutat també és un exemple de per què el Japó no ha de tenir armes nuclears, després que diverses faccions polítiques nipones suggerissin aquesta possibilitat davant la invasió russa d’Ucraïna el febrer passat i la creixent amenaça del règim de Corea del Nord, que estaria preparant un nou test atòmic en qualsevol moment, a la qual cosa se suma la crisi a l’estret de Taiwan.

“A Hiroshima, algú en algun lloc va decidir fer servir la bomba sense pensar en les conseqüències, per la qual cosa em pregunto si qui proposa això pel Japó les entén. Parlant des de la nostra experiència, volem enviar un missatge fort per abolir les armes nuclears”, diu l’alcalde.

L’Enola Gay va ser l’avió que el 6 d’agost de 1945 va deixar anar sobre la ciutat d’Hiroshima la primera bomba nuclear utilitzada en combat real i batejada com a Little Boy, precipitant la rendició del Japó i el final de la Segona Guerra Mundial.

Aquesta bomba va acabar de manera immediata amb la vida d’unes 80.000 persones, prop del 30% de la població d’aleshores. A final de 1945, el balanç s’elevava a unes 140.000 persones i en els anys posteriors les víctimes pels efectes de la radiació van sumar més del doble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.